Στο φως σημαντικότατες αρχαιότητες

Spread the love

Προϊστορικό νεκροταφείο αποτελούμενο από 25 θαλαμωτούς τάφους, με δρόμο και στόμιο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αρχαία Ηλιδα, στο οικόπεδο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί λυόμενο θέατρο.
Οι τάφοι ήταν λαξευμένοι στο φυσικό αμμώδες έδαφος. Σε κάθε τάφο υπήρχαν επάλληλες ταφές νεκρών, σε συνεσταλμένη στάση και συνοδεύονταν από τα κτερίσματά τους, που συνήθως ήταν αγγεία, χωρίς να λείπουν και τα κοσμήματα, όπως λίθινα περίαπτα ή χάντρες περιδεραίων.
Το οστεολογικό υλικό που σώζεται σε άριστη κατάσταση, μαζί τα κτερίσματα και τα έθιμα ταφής θα δώσουν σημαντικότατες πληροφορίες για την κοινωνία του προϊστορικού οικισμού που έζησε στο τέλος της 4ης – αρχή 3ης χιλιετίας στην Αρχαία Ηλιδα. Φαίνεται ότι αυτός ο οικισμός δεν ήταν απομονωμένος αλλά βρισκόταν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς του Αιγιακού χώρου.
Οι τάφοι χρονολογούνται στην τελευταία φάση της Τελικής Νεολιθικής εποχής έως την Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (3500 – 2800 π.Χ.). Πρόκειται για το μόλις τρίτο νεκροταφείο αυτής της εποχής που αποκαλύφθηκε σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Στο ίδιο οικόπεδο αποκαλύφθηκε ένας κεραμικός κλίβανος και εργαστηριακές εγκαταστάσεις ελληνιστικών χρόνων που απέδωσαν τεράστιο αριθμό χαρακτηριστικής «ηλειακής» κεραμικής.
Οι ανασκαφές στο παραπάνω οικόπεδο έγιναν υπό την εποπτεία της Διευθύντριας της Ζ’ ΕΠΚΑ Δρ. Ξένης Αραπογιάννη, ενώ τη δαπάνη του τελευταίου μήνα της ανασκαφής, ανέλαβε ο Δήμος Αμαλιάδος.

Leave a Reply