Ο εγκέφαλος ωριμάζει ανάλογα με την ηλικία

Spread the love

10-simeia-kleidia-pou-proeidopoioun-gia-egkefaliko-epeisodio1

Νέα έρευνα που έγινε από το τμήμα Γνωσιακών Επιστημών και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης σε 50.000 άτομα, έδειξε ότι σε κάθε ηλικία που βρισκόμαστε αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Όπως επεσήμαναν μάλιστα οι ερευνητές, σε άλλα πράγματα γινόμαστε χειρότεροι και σε κάποια μένουμε σταθεροί.

Σύμφωνα, με τον ερευνητή Joshua Hartshorne κάποια τμήματα του εγκεφάλου μας δε φτάνουν το πλήρες δυναμικό τους παρά μόνο μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία. Για παράδειγμα, η ικανότητα να αξιολογεί κανείς τη συναισθηματική κατάσταση τρίτων βρίσκεται στο αποκορύφωμά της από την ηλικία των 40 μέχρι 50 ετών. Ενώ όπως τονίζει ο καθηγητής σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει ηλικία που να φτάνει κανείς στο απόγειο του.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα και βρήκαν ότι η επεξεργασία των πληροφοριών κορυφώνεται από την ηλικία των 18-19 ετών και αμέσως μετά αρχίζει να φθίνει. Εν τω μεταξύ, η βραχυπρόθεσμη μνήμη συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι περίπου την ηλικία των 25 ετών, οπότε φτάνει στο αποκορύφωμά της και αρχίζει να μειώνεται περίπου στην ηλικία των 35 ετών.