Σχέδιο υλοτομίας απειλεί το «τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης»

Spread the love

FA27F5994C3B358BBBFED27B0AFB76CD

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να ακυρώσει σχέδιο της πολωνικής κυβέρνησης για υλοτόμηση στο δάσος του Μπιαγοβιέζα, το τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη.

To δάσος Μπιαγοβιέζα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Το 1979 εντάχθηκε από την UNESCO στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το δάσος κινδυνεύει να μετατραπεί σε φυτεία δέντρων» δήλωσε ο Ρόμπερτ Σιγκλίτσκι, διευθυντής της Greenpeace Πολωνίας. Στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της WWF και ακόμα πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Commission-concerned-about-illegal-decision-to-log-Bialowieza-forest

Το σχέδιο που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντιστών και επιστημόνων, υποτίθεται ότι έχει στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.

Οι υλοτόμοι, προβλέπει το σχέδιο, μπορούν να συλλέξουν περισσότερα από 180.000 κυβικά μέτρα ξύλου από μη προστατευόμενες περιοχές του δάσους σε μια δεκαετία.

«Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την πρόσφατη απόφαση των πολωνικών αρχών» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άιρις Πίτσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, έχει έλθει σε επαφή με τη Βαρσοβία και «θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω βήματα» βάσει των απαντήσεων που περιμένει από την Πολωνία την Δευτέρα.

«Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, η επιδημία σκαθαριών δεν απειλεί τα ενδιαιτήματα» υποστήριξε ο Πρεμίσλαβ Τσιλαρέτσκι της πολωνικής οργάνωσης Greenmind.

«Δεν μπορούμε να καταγγείλουμε την απόφαση σύμφωνα με τους πολωνικούς νόμους, οπότε η διαμαρτυρία μας στην Κομισιόν είναι η ύστατη λύση» διευκρίνισε η Αγκάτα Ζαφράνιουκ, δικηγόρος της οργάνωσης ClientEarth.

Το δάσος του Μπιαγοβιέζα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα.

Φιλοξενεί επίσης 20.000 είδη ζώων, ανάμεσά τους 250 είδη πουλιών και 62 είδη θηλαστικών. Ένα από αυτά είναι ο ευρωπαϊκός βίσονας, το μεγαλύτερο ζώο της ηπείρου.

ce_473
Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.