Ισραήλ | Ρωμαϊκό ναυάγιο ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας

Spread the love

25402451_16612408.limghandler

Αγαλματίδια, νομίσματα και όργανα ναυσιπλοΐας που ανάγονται 1.600 χρόνια πριν ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας, αποτελώντας την πιο σημαντική ανακάλυψη του είδους τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι Ισραηλινοί Ραν Φάινσταϊν και Όφερ Ραάναν ανακάλυψαν τυχαία μπρούτζινα αντικείμενα σε κατάδυσή τους τον Απρίλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

Ενημέρωσαν τις αρχές και στη συνέχεια δύτες έφεραν στο φως πολλά αντικείμενα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, απομεινάρια του φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που μετέφερε προφανώς μέταλλα που προορίζονταν για ανακύκλωση.

Μια μπρούτζινη λυχνία με την εικόνα του θεού του ήλιου Σολ, ένα αγαλματίδιο της θεότητας του φεγγαριού Λούνα, μια λάμπα ομοίωμα της κεφαλής ενός αφρικανού σκλάβου, θραύσματα μπρούτζινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή αγριογούρουνου, άγκυρες και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και δύο ιδιαίτερα σύνολα αποτελούμενα από χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών ανακαλύφθηκαν στο μεσογειακό λιμάνι.

Τα νομίσματα φέρουν τη μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος βασίλευσε στο δυτικό μέρος και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι τον θάνατό του το 337, και του Λικίνιου, του αντιπάλου του που βασίλευσε στο ανατολικό τμήμα μέχρι το 324.

Ενωμένα τα μεν με τα δε, τα νομίσματα είχαν πάρει τη μορφή κεραμικής που τα περικλείνει.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Σαρβίτ, διευθυντή της θαλάσσιας μονάδας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, φαίνεται πως το πλοίο εγκλωβίστηκε σε καταιγίδα κατά την είσοδό του στο λιμάνι. Πήρε κλίση και συνετρίβη στα βράχια και στην προκυμαία, αφού είχε προσπαθήσει να ρίξει τις άγκυρές του που έσπασαν από τη δύναμη των κυμάτων και του ανέμου.

«Δεν βρήκαμε το σύνολο του σκάφους όπως εκείνου στο Ισραήλ πριν από 30 χρόνια», δήλωσαν ο Τζέικομπ Σαρβίτ και ο αναπληρωτής του Ντρορ Πλάνερ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. «Η ανακάλυψη αγαλμάτων από μέταλλο είναι σπάνια, επειδή, στην Αρχαιότητα, τα έλιωναν».

Το ναυάγιο «διέσωσε» αυτά τα αντικείμενα ανακύκλωσης, σύμφωνα με αυτούς.

Το 2015, 2.000 χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.000 ετών ανακαλύφθηκαν από τους δύτες στην Καισάρεια, ο πιο σημαντικός νομισματικός θησαυρός που ήρθε στο φως στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων.

Ο Σαρβίτ εξήγησε αυτή τη διαδοχή των ανακαλύψεων από την έλλειψη άμμου στον βυθό του λιμανιού και την αύξηση των αριθμού των δυτών στο σημείο.

Η Καισάρεια οικοδομήθηκε από τον βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη τον 1ο τον 1ο αι. π.Χ. Σημαντικά ίχνη της ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής εποχής αποτελούν ένα από τα θέλγητρα του Ισραήλ.