Αμύθητο θησαυρό «έκρυβε» ο «Κίτρινος Τίγρης»

Spread the love

Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα «ήρθαν» στο φως…

Στην εκσκαφή περισσότερων από 30.000 αρχαίων αντικειμένων από την κοίτη ποταμού προχώρησαν, πριν από μερικές ημέρες, Κινέζοι αρχαιολόγοι. Τα αντικείμενα θεωρείται ότι αποτελούν θησαυρό του ηγέτη μίας εξέγερσης που σημειώθηκε πριν από αιώνες.

Στα ευρήματα, που ανασύρθηκαν από το πέρασμα Τζιανγκού του ποταμού Μιντζιάνγκ στην επαρχία Σιτσουάν, περιλαμβάνονται περισσότερα από 10.000 χρυσά και ασημένια αντικείμενα. Ανάμεσά τους βρέθηκαν νομίσματα, κοσμήματα, εγχώρια αντικείμενα – ασημένια κουτάλια και καθρέφτες, πορσελάνινα πιάτα και σιδερένια όπλα, όπως σπαθιά και ακόντια.

Σύμβολα, που είναι χαραγμένα σε ορισμένα αντικείμενα, συνδέονται άμεσα με το καθεστώς Ντασί που ιδρύθηκε από τον Ζανγκ Σιανζόνγκ, ηγέτη μίας αγροτικής εξέγερσης στο τέλος της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644).

Ο «Κίτρινος Τίγρης»

Ο Ζανγκ Σιανζόνγκ ή «Κίτρινος Τίγρης», όπως ήταν το υποκοριστικό του, ήταν ο αρχηγός μιας από τις εξεγέρσεις χωρικών που ξέσπασαν στην Κίνα μετά τη δεκαετία του 1620 και επέσπευσαν το τέλος της δυναστείας Μινγκ. Η δύναμή του μεγάλωνε όσο η αυτοκρατορία γινόταν όλο και πιο εύθραυστη, μέχρι που ο Ζανγκ Σιανζόνγκ ηγήθηκε μικρού στρατού για να κυβερνήσει την επαρχία Σιτσουάν.
Ωστόσο, νιώθοντας ο ίδιος να χάνει τη δύναμή του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή και να διαφύγει μαζί με τα λάφυρα από τις λεηλασίες του προς τη γειτονική επαρχία Σαανσί. Οι Μαντζούριοι που εισέβαλαν τότε στην αυτοκρατορία, τον εμπόδισαν, και ο άνδρας δολοφονήθηκε από έναν από τους υπολοχαγούς του, το 1647.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο αρχηγός των ανταρτών είχε προσπαθήσει ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του να κρύψει όλα τα πλούτη του στη νότια Κίνα, φορτώνοντάς τα σε χίλια πλοία που θα διέσχιζαν τον ποταμό Μιν. Έπειτα από ενέδρα, όλος ο θησαυρός φέρεται να χάθηκε στα νερά.
Οι αρχαιολογικές έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη βασίστηκαν σε αυτό τον θρύλο.