Τα 8 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε ευφυές άτομο, σύμφωνα με τον πιο διάσημο αστροφυσικό στον κόσμο

Spread the love

Ο Αμερικανός Neil deGrasse Tyson είναι ένας από τους πιο διάσημους αστροφυσικούς και κοσμολόγους στον κόσμο, ενώ εκτός από διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης είναι και αναγνωρισμένος συγγραφέας.
Τον Δεκέμβριο του 2011, ο deGrasse Tyson πήρε μέρος στη γνωστή σειρά συνεντεύξεων του Reddit, Ask Me Anything, απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις των χρηστών του site.
Μία από αυτές ήταν η εξής: «Ποια βιβλία πρέπει να διαβάσει κάθε ευφυές άτομο στον πλανήτη;»
O αστροφυσικός έδωσε τη δική του λίστα οκτώ βιβλίων που ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να διαβάσει κάθε άνθρωπος στη ζωή του, αν θέλει να θεωρείται ευφυής, η οποία αποτελείται από ονόματα που ποικίλλουν από τον Νεύτωνα μέχρι τον Μακιαβέλι. Μάλιστα, είχε να κάνει κι ένα μικρό σχόλιο για κάθε ένα από αυτά, εξηγώντας πώς το περιεχόμενο κάθε βιβλίου επηρέασε τη συμπεριφορά των ανθρώπων που διαμόρφωσαν το δυτικό κόσμο.
«Αν διαβάσετε όλα αυτά τα έργα, λάβετε μια βαθιά γνώση για τα περισσότερα από όσα οδήγησαν την ιστορία του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε.

O Neil deGrasse Tyson
Αν θέλετε να γεμίσετε μερικές ακόμα θέσεις στην καλοκαιρινή λίστα βιβλίων σας ή μια νέα λίστα για να ξεκινήσετε δυναμικά το φθινόπωρο, οι προτάσεις του deGrasse Tyson είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.
Η Βίβλος
«Για να μάθετε πως είναι ευκολότερο να σκέφτεστε και να πιστεύετε ό,τι σας λένε οι άλλοι, παρά να σκεφτείτε οι ίδιοι για τον εαυτό σας.»

Το Σύστημα του Κόσμου (The System of The World)
Ισαάκ Νεύτων
«Για να μάθετε πως το σύμπαν είναι ένα γνωστό μέρος.»

Η Καταγωγή των Ειδών (On the Origin of Species)
Κάρολος Δαρβίνος
«Για να μάθετε τη συγγένειά μας με όλα τα άλλα είδη ζωής στη Γη.»

Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (Gulliver’s Travels)
Τζόναθαν Σουίφτ
«Για να μάθετε, μεταξύ άλλων σατυρικών μαθημάτων, πως τον περισσότερο καιρό οι άνθρωποι είναι Γιαχού (σ.σ. χαρακτήρες του βιβλίου).»

Η Εποχή της Λογικής (The Age of Reason)
Τόμας Πέιν
«Για να μάθετε πώς η δύναμη των λογικών σκέψεων είναι η πρωταρχική πηγή της ελευθερίας στον κόσμο.»

Ο Πλούτος των Εθνών (The Wealth of Nations)
Άνταμ Σμιθ
«Για να μάθετε πως ο καπιταλισμός είναι η οικονομία της απληστίας, μια δύναμη της φύσης από μόνος του.»

Η Τέχνη του Πολέμου (The Art of War)
Σουν Τσου
«Για να μάθετε πως η πράξη του να σκοτώνεις συνανθρώπους σου, μπορεί να εξελιχθεί σε τέχνη.»

Ο Ηγεμόνας (The Prince)
Νικολό Μακιαβέλι
«Για να μάθετε πως οι άνθρωποι που δεν βρίσκονται σε θέση δύναμης, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την αποκτήσουν, και πως οι άνθρωποι με δύναμη, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τη διατηρήσουν.»