Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά οξυγόνο σε άλλον γαλαξία!

Spread the love

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά μοριακό -αναπνεύσιμο- οξυγόνο σε άλλον γαλαξία πέρα από τον δικό μας!

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αναπνεύσιμο οξυγόνο σε άλλον γαλαξία! Το ίδιο, δηλαδή, μοριακό οξυγόνο, που αναπνέουμε και εμείς στη Γη.

Μια ομάδα αστρονόμων από το Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Σαγκάης έκανε την εκπληκτική ανακάλυψη, που δείχνει ότι το ενδεχόμενο να υπάρχει ζωή και αλλού στο σύμπαν ίσως είναι θέμα λίγων ετών μέχρι να επιβεβαιωθεί

Το οξυγόνο, άλλωστε, είναι το πιο κοινό από τα στοιχεία για τον άνθρωπο και οι επιστήμονες πάντα πίστευαν πως θα ήταν και το πιο εύκολο να εντοπιστεί. Παρ’ όλα αυτά, μόλις τώρα τα κατάφεραν!

Χρησιμοποιώντας ραδιοτηλεσκόπια, οι ερευνητές εντόπισαν σημάδια του οξυγόνου σε έναν γαλαξία ονόματι Markarian 231, που βρίσκεται 560 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.

Τα τηλεσκόπια, λοιπόν, έδειξαν ακτινοβολία σε μήκος κύματος 2,52 χιλιοστόμετρων, το οποίο είναι σημάδι αναπνεύσιμου οξυγόνου.

Συνήθως, το οξυγόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί από τη Γη, επειδή τα είδη των σημάτων, που θα πρέπει να μας προειδοποιήσουν για την ύπαρξή του, απορροφώνται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Τελικά, αυτό κατέστη δυνατό, επειδή το φως του Markarian 231 είναι κοκκινωπό, που σημαίνει ότι «τεντώθηκε» σε μεγαλύτερα μήκη κύματος, καθώς ταξίδευε προς τη Γη, επιτρέποντάς του να περάσει από την ατμόσφαιρα.

Γράφοντας για την ανακάλυψή τους στο Astrophysical Journal, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για την «πρώτη ανίχνευση του εξωγαλακτικού μοριακού οξυγόνου» και το πρώτο οξυγόνο, που παρατηρήθηκε ποτέ έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα.