Asa Jennings (1877-1933).Αμερικάνος πάστορας : χάρη σ αυτόν τον άνθρωπο πάνω από 350.000 Έλληνες σώθηκαν από την καταστροφή της Σμύρνης

Spread the love

Asa Jennings (1877-1933).Αμερικάνος πάστορας. Ίσως το όνομά του να μην σας λέει κάτι. Κι όμως, χάρη σ αυτόν τον άνθρωπο πάνω από 350.000 Έλληνες σώθηκαν από την καταστροφή της Σμύρνης και έφτασαν Ελλάδα. Οι (προ)παππούδες και οι (προ)γιαγιάδες κάποιων από εσάς.

Σμύρνη. 1922. Ο Jennings βρίσκεται τυχαια στη Σμύρνη και παραμένει ακόμα εκεί όταν όλοι οι ξένοι την εγκατελειπαν καθώς ο Κεμαλικος στρατός λεηλατουσε και κατέστρεφε τη πόλη. Ο Jennings, ένας άνθρωπος μόλις 1,60 με μια σπάνια ασθένεια στη σπονδυλική στήλη αλλά με μεγαλείο ψυχης

έβλεπε και άκουγε τις σφαγές στη πόλη και ανέλαβε πρωτοβουλία. Κατέβηκε στη προκυμαία όπου βρίσκονταν χιλιάδες οικογένειες αβοηθητες. Ελληνικός στόλος δεν υπήρχε, κανείς ξένος πλοιαρχος δεν βοηθούσε όσα λεφτά κι αν θέλησε να δώσει από την περιουσία του. Ο Jennings αποφασίζει να δράσει μόνος.

Χωρίς εμπειρία διπλωμάτη πέτυχε να φτάσει στον Κεμάλ. Καταφέρνει να τον πείσει να φύγει ο ελληνικός πληθυσμός υπό 3 ορους:

1. Έχει 10 μέρες διορία.

2. Ελληνικό πλοίο που θα έφτανε στη Σμύρνη δεν θα είχε ελληνική σημαία.

3. Κανένας Έλληνας ηλικίας 17-45 δεν θα Επέβαινε στα πλοία.

Τους ήθελε αιχμάλωτους στα τάγματα εργασίας. Ο Jennings πήρε τις διαβεβαιώσεις και ξεκίνησε.. Ναυλωσε αμέσως πλοίο και μετέφερε τους πρώτους 2.000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Εκεί έκπληκτος είδε αραγμένα 25 πλοία του ελληνικού στόλου.

Ο Jennings απευθύνθηκε στον αρχηγό Ναυαρχο Φράγκο ζητώντας τα πλοία να πάνε στη Σμύρνη. Να σώσουν τον κόσμο. Να μεταφέρουν τους Έλληνες πρόσφυγες. Εκείνος αρνήθηκε. Ζήτησε εγγυήσεις. Μόνο ο πλοιαρχος του θωρηκτου “Κιλκίς” δέχτηκε.

Ο Jennings τότε ζητά επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Του απαντούν πως ο πρωθυπουργός κοιμάται και να επικοινωνήσουν αργότερα. Τοτε ο Jennings λέει ωμά ότι ενώ έχει όλες τις διαβεβαιώσεις από τον Κεμάλ και θα συνεισφέρει και από την περιουσία του για την διάσωση των Ελλήνων της Σμύρνης αν η προσωρινη κυβέρνηση Τριανταφυλλακου αρνηθεί να δώσει εντολή θα είναι αυτή μόνο υπεύθυνη για τον θανατο χιλιάδων Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης.

Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση πειθεται και του δίνει λευκή επιταγη να σώσει τους Έλληνες της Σμύρνης χρηζοντας τον υπεύθυνο της διάσωσης. Ο ελληνικός στόλος αποπλεει από την Μυτιληνη Και με τα 25 πλοία του και μέσα σε 10 μέρες ο Jennings κατορθώνει να σώσει πάνω από 350.000 Έλληνες της Σμύρνης. Κι όμως, σήμερα καμία πλατεία, καμιά οδός κανενός δημου της χώρας δεν έχει τ’ όνομα του.Κανένας ανδριάντας δεν στήθηκε προς τιμή του.Asa Jennings.Ένας άγνωστος ηρωας.

 

πηγή: twitter