Εντοπίστηκε ραδιοφωνικό σήμα από δορυφόρο του Δία – Τι κρύβει ο μυστηριώδης Γανυμήδης;

Spread the love

«Πυρετός» στους αστρονόμους:

Μία συναρπαστική ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι της NASA που έχουν ως αντικείμενό τους την εξερεύνηση του πλανήτη Δία μέσω της αποστολής Juno.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν ένα ραδιοφωνικό σήμα που προέρχεται από τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία, τον Γανυμήδη.

Όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι αστρονόμοι, το εν λόγω σήμα δεν αποτελεί ένδειξη εξωγήινης ζωής, αλλά είναι μία σημαντική ανακάλυψη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ότι προέρχεται από τον δορυφόρο του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

«Δεν είναι ο E.T.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Patrick Wiggins, ένας από τους πρεσβευτές της NASA στη Γιούτα. «Περισσότερο πρόκειται για μία φυσική λειτουργία».

Όπως αναφέρει η New York Post, το διαστημικό σκάφος Juno, το οποίο ξεκίνησε το 2011, έτυχε να ταξιδεύει στην πολική περιοχή του Δία με ταχύτητα 111.847 μίλια / ώρα όταν εντόπισε την πηγή του επίμαχου σήματος. Παρατήρησε την εκπομπή του ραδιοφωνικού σήματος μόνο για πέντε δευτερόλεπτα, αλλά ήταν αρκετός χρόνος για να επιβεβαιώσει την πηγή.

«Τα ηλεκτρόνια που περιστρέφονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία πιστεύεται ότι είναι η αιτία του ραδιοφωνικού θορύβου που ακούμε», ανέφερε η NASA, μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης.

 

Ο Δίας με τον Γανυμήδη να διακρίνεται στο κέντρο σαν το «μάτι» του τεράστιου πλανήτη

Ο Δίας με τον Γανυμήδη να διακρίνεται στο κέντρο σαν το «μάτι» του τεράστιου πλανήτη

Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη ραδιοκυμάτων στον Δία από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο να προέρχεται από τον Γανυμήδη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters.

Αν και είναι αξιοσημείωτο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακάλυψαν περίεργα περιστατικά στον Γανυμήδη. Το 2018, οι ερευνητές παρατήρησαν στον δορυφόρο του Δία «περίεργα» ηλεκτρομαγνητικά κύματα, γνωστά και ως «κύματα χορωδιών», χάρη στο διαστημικό σκάφος Galileo Probe.

Ο Γανυμήδης έχει από καιρό γοητεύσει τους αστρονόμους, καθώς είναι το μεγαλύτερο από τα φεγγάρια του Δία. Μάλιστα, το 2015, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA εντόπισε στοιχεία ότι ο Γανυμήδης έχει έναν υπόγειο ωκεανό.

Με αφορμή αυτές τις ανακαλύψεις παίρνει παράταση και η αποστολή της Juno, η οποία αν και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021, τελικά θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Όχι μόνο η Juno θα συνεχίσει να παρατηρεί τον Δία, αλλά θα εστιάσει πλέον και στους δακτυλίους του πλανήτη και τα φεγγάρια του, συμπεριλαμβανομένων των Γανυμήδη, Ευρώπης και Ιώς.

Η Ευρώπη, το έκτο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα, φιλοξενεί έναν ωκεανό που «θα μπορούσε να κατοικηθεί», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τον Αύγουστο του 2019, η NASA επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζει να στείλει αποστολή στην Ευρώπη για να εξερευνήσει περαιτέρω το ουράνιο σώμα.

 

 

Skip to toolbar