Η Μενδώνη κοροϊδεύει την κοινή γνώμη για τις καταστροφές στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι: «Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί δεν έγιναν ζημιές στο Τατόι – Κάηκαν 7 κτίρια» – Δείτε φωτογραφίες

Spread the love

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη παραχώρησε με καθυστέρηση συνέντευξη τύπου για τις επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Τατόι που έφτασε στα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα, το διάστημα από 3 έως 6 Αυγούστου.

Όπως δήλωσε η ίδια, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης στην μεγάλη καταστροφή στο Τατόι, δεν θα είχε πρόβλημα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη αν είχαν γίνει ζημιές: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δικαίωμα να αξιολογήσουν τους υπουργούς» απάντησε.

Ωστόσο, όπως φαίνεται για την υπουργό τα 7 καμένα κτίρια που ανακοίνωσε ότι υπέστησαν ζημιές από την φωτιά, μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, σύμφωνα με την δήλωσή της ότι «ζημιές δεν έγιναν».

Τα κτίρια που κάηκαν είναι η Οικία Στουρμ, το Διευθυντήριο, η Οικία Φροντιστή, και τα κτίρια Τηλεπικοινωνιών, Φρουράς Τάφων, Δασονομείου, και Προσωπικού, τα οποία υπέστησαν ζημιές σε στέγες, πορτοπαράθυρα και προσόψεις. Όπως τονίστηκε από την υπουργό, πρόκειται για κτίρια που δεν βρίσκονταν σε καλή κατάσταση και για τα οποία η συντήρησή τους δεν είχε προχωρήσει.

Αναφορικά με το δημοσίευμα και τις φωτογραφίες της Καθημερινής που ανέφερε ότι δύο κοντέινερ με κειμήλια τυλίχτηκαν στις φλόγες και το περιεχόμενό τους καταστράφηκε, η Μενδώνη απάντησε ότι έμειναν άθικτα και ότι αυτά που κάηκαν ήταν δυο οικίσκοι: «Αυτός που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα που, σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση, ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών (που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς είναι μεταλλικά), έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα» δήλωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η Μενδώνη εξήγησε ότι τα αντικείμενα ιστορικής αξίας απομακρύνθηκαν την νύχτα της Τετάρτης 4 Αυγούστου υπό την δική της επίβλεψη επειδή υπήρχε φόβος να κλαπούν, ωστόσο δεν ανέφερε που έχουν τοποθετηθεί.

Επιπλέον, η υπουργός πολιτισμού στην ερώτηση γιατί συνεχίζουν να αφήνουν στον υπαίθριο χώρο του κτήματος κειμήλια μέσα σε κοντέινερ, η ίδια απάντησε ότι λόγος είναι «ενότητα ενός ενιαίου και αδιαίρετου συνόλου, άμεσα συνδεδεμένου με τα κτίρια» αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρουν αρκετά μεγάλη αίθουσα στην Αθήνα για να τα τοποθετήσουν…

Μάλιστα σε δημοσιογραφική ερώτηση για τους λόγους που καθυστέρησε τόσο πολύ να δώσει συνέντευξη τύπου η ίδια υποστήριξε ότι την διαδικασία την υπέδειξε η ίδια η κυβέρνηση.