Η NASA μόλις αποκάλυψε ότι η Σελήνη έχει τεράστιες δεξαμενές νερού από αρχαία ηφαίστεια

Spread the love

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον της NASA για τις δυνατότητες για μια μακροπρόθεσμη βάση σελήνης, η οποία απαιτεί αποθέματα νερού για την κατανάλωση και την παραγωγή καυσίμου πυραύλων. Έρευνες της NASA το 2020 εντόπισαν κρυστάλλους νερού στην επιφάνεια του φεγγαριού, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερο νερό από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως και όχι μόνο σε κρύο, σκιερό έδαφος.

Οι ερευνητές του CU περιέγραψαν το νερό που προσδιόρισαν ως «παγετό στο φεγγάρι που δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου».

Είπαν ότι περαιτέρω έρευνα για τις πηγές θα είναι ζωτικής σημασίας επειδή θα πρέπει να αφαιρεθούν οι προσμείξεις. «Εάν πρόκειται να έχουμε βιώσιμη παρουσία στο φεγγάρι, οι αστροναύτες θα χρειαστεί να έχουν νερό», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας του CU Laboratory for Atmospheric and Space Physics Andrew Wilcoski, επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Planetary Science. Εφημερίδα. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή σεληνιακής εξερεύνησης όπου σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμες αποστολές και πόροι όπως το νερό θα γίνονται όλο και πιο σημαντικοί».

Αυτός και άλλοι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα θερμοκρασίας της σελήνης που συγκεντρώθηκαν από διαστημόπλοια για να προσδιορίσουν πού πιθανώς να συμπυκνωθούν οι υδρατμοί.

Το νερό πιθανότατα σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το φεγγάρι ήταν χαοτικό, με ηφαίστεια να εκρήγνυνται και να ρέψουν υδρατμούς μαζί με λάβα και μονοξείδιο του άνθρακα, είπαν οι ερευνητές. Υπέθεσαν ότι το νερό στροβιλιζόταν πριν καθιζάνει.

Εκτίμησαν ότι το 41% ​​του νερού από τα ηφαίστεια έγινε πάγος που πιθανότατα παραμένει στο φεγγάρι. Υπολόγισαν ότι 18 τετράκις δισεκατομμύρια λίβρες ηφαιστειακού νερού θα μπορούσαν να έχουν συμπυκνωθεί ως πάγος, περισσότερο από το νερό στη λίμνη Μίσιγκαν.

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι ο πάγος πιθανότατα συσσωρεύτηκε κοντά στους πόλους του φεγγαριού κάτω από πολλά πόδια σεληνιακής σκόνης. «Θα πρέπει να πάτε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να βρείτε νερό», είπε ο Wilcoski. «Αν προερχόταν από ηφαίστεια, θα μπορούσαν να αναμειχθούν άλλα πράγματα».

Άλλες πιθανές πηγές νερού περιλαμβάνουν αστεροειδείς και κομήτες που περιέχουν νερό που μπορεί να έχουν χτυπήσει στο φεγγάρι. Πριν από μερικά χρόνια, το Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο Υπέρυθρης Αστρονομίας της NASA εντόπισε μόρια νερού στον κρατήρα Clavius, έναν από τους μεγαλύτερους σεληνιακούς κρατήρες ορατούς από τη Γη. Βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης.

Οι αποστολές Artemis της NASA αναμένεται να ξεκινήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να στέλνουν τελικά αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Οι πρώτες αποστολές στοχεύουν περιοχές συμπεριλαμβανομένου του νότιου πόλου της Σελήνης. Αυτά αναμένεται να διευρύνουν την κατανόηση, πέρα ​​από αυτό που ανακάλυψαν οι αστροναύτες του Apollo πριν από μισό αιώνα, των σεληνιακών πόρων και της καταλληλότητας για τους ανθρώπους.