Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια δεξαμενή νερού που επιπλέει στο διάστημα που ισοδυναμεί με 140 τρισεκατομμύρια φορές όλο το νερό στον ωκεανό της Γης

Spread the love

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο υδάτινο σώμα μέχρι στιγμής γνωστό, μια δεξαμενή νερού που επιπλέει στο διάστημα γύρω από ένα αρχαίο μακρινό κβάζαρ, με μάζα 140 τρισεκατομμυρίων φορές τη μάζα του νερού στους ωκεανούς της Γης.

(Ενημερωμένη έκδοση του προηγούμενου άρθρου.)

Είναι αξιοσημείωτο ότι το εύρημα χρονολογήθηκε ως 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, μόλις 1,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Μεγάλη Έκρηξη.

«Δεδομένου ότι οι αστρονόμοι περίμεναν να υπάρχουν υδρατμοί ακόμη και στο πρώιμο σύμπαν, η ανακάλυψη του νερού από μόνη της δεν αποτελεί έκπληξη», ανέφερε σε δήλωση το Ινστιτούτο Carnegie, μια από τις ομάδες πίσω από τα ευρήματα. Το νέφος νερού βρέθηκε να βρίσκεται στις κεντρικές περιοχές ενός μακρινού κβάζαρ.

«Τα κβάζαρ περιέχουν τεράστιες μαύρες τρύπες που καταναλώνουν σταθερά έναν περιβάλλοντα δίσκο αερίου και σκόνης. καθώς τρώει, το κβάζαρ εκτοξεύει ποσότητες ενέργειας», συνέχισε το Ίδρυμα στη δήλωσή του.Και πολλά από αυτά, μπορώ να προσθέσω. Τα κβάζαρ είναι οι πιο ισχυρές γνωστές οντότητες στο διάστημα, με τη συγκεκριμένη να αντλεί 1.000 τρισεκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο μας και 65.000 φορές το σύνολο του Γαλαξία μας. Η μαύρη τρύπα που βρέθηκε στο κέντρο του κβάζαρ έχει μάζα 20 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο.

Ο επιστήμονας της NASA Ματ Μπράντφορντ είπε: «Το περιβάλλον γύρω από αυτό το κβάζαρ είναι πολύ μοναδικό στο ότι παράγει αυτή την τεράστια μάζα νερού. Είναι μια άλλη απόδειξη ότι το νερό είναι διάχυτο σε όλο το σύμπαν, ακόμη και στις πιο πρώιμες εποχές». Ενώ είναι γνωστό ότι οι υδρατμοί βρίσκονται σε όλο το Σύμπαν, δεν είναι τόσο συνηθισμένο θέαμα.

Στον Γαλαξία μας, οι επιφάνειες υδρατμών βρίσκονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές με διάμετρο το πολύ λίγα έτη φωτός, ωστόσο, το νερό στο μακρινό κβάζαρ φαίνεται να απλώνεται σε εκατοντάδες έτη φωτός.

Το εύρημα ήρθε ως μέρος μιας μελέτης κβάζαρ που ονομάζεται «APM 08279+5255», η οποία συγκεντρώθηκε σε παρατηρήσεις που ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη NASA πριν από τρία χρόνια το 2008, με τη χρήση ενός οργάνου που ονομάζεται «Z-Spec» στο Παρατηρητήριο Submillimeter του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Το όργανο είναι ένα τηλεσκόπιο 33 ποδιών (10 μέτρων) κοντά στην κορυφή του Mauna Kea στη Χαβάη. «Οι ανακαλύψεις έρχονται γρήγορα σε τεχνολογία χιλιοστών και υποχιλιοστών, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε αρχαίους γαλαξίες που έχουν πιαστεί να σχηματίζουν αστέρια και υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής CU-Boulder Jason Glenn.

{NASA}