Θεοί, ήρωες και αθλητές της αρχαίας Ελλάδας, σε έκθεση στην Ισπανία

Spread the love

theoi-iroes-kai-athlites-tis-arxaias-elladas-se-ekthesi-stin-ispania1

Ελληνικό «χρώμα» κατακλύζει από τις 12 Μαρτίου την Αλκαλά ντε Ενάρες – στην αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης – στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο της οποίας, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Θεοί, ήρωες και αθλητές. Η εικόνα του σώματος στην αρχαία Ελλάδα».

Όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, στα εγκαίνια παρέστησαν η αναπληρωτής περιφερειακή υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Κάρμεν Γκονθάλεθ, ο διευθυντής του Μουσείου Ενρίκε Μπακεδάνο, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ισπανία Φραγκίσκος Βέρρος και η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργακαράκου.

theoi-iroes-kai-athlites-tis-arxaias-elladas-se-ekthesi-stin-ispania2

Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουλίου, περιλαμβάνει 95 έργα τέχνης, 37 από τα οποία προέρχονται από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τρίπολης.

Γλυπτά από μάρμαρο, τερακότα και χαλκό, ανάγλυφα, κεραμικά αγγεία και άλλα αντικείμενα κυρίως από την Αττική και τη Βοιωτία, αλλά και από τη νότια Ιταλία, την Ετρουρία και την ιβηρική χερσόνησο, που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. μ.Χ., θα έχουν την τιμητική τους στο Μουσείο της Αλκαλά ντε Ενάρες. Η πόλη – που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης – είναι γνωστή ως η γενέτειρα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

theoi-iroes-kai-athlites-tis-arxaias-elladas-se-ekthesi-stin-ispania3

Τον πλούτο της έκθεσης συμπληρώνουν αντίγραφα από τα πιο σημαντικά γλυπτά που προέρχονται από ισπανικά Μουσεία, καθώς και φωτογραφίες, σχέδια και άλλα. Σημειώνεται, ότι κάποια από τα 37 έργα τέχνης με τα οποία συμμετέχει η χώρα μας δεν έχουν βγει ποτέ έξω από την Ελλάδα. Η έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο που ο δυτικός πολιτισμός έχει αφομοιώσει τις αρχαίες παραστάσεις των γυμνών σωμάτων και πώς αυτά επηρέασαν τους δυτικούς κανόνες ομορφιάς και ασχήμιας.