Το πρώτο έκθεμα του Αθέατου Μουσείου ήταν το δαχτυλίδι του Θησέα, ένα μυκηναϊκό σφραγιστικό δαχτυλίδι, που βρέθηκε τυχαία στην περιοχή των Αναφιώτικων, μέσα στα χώματα που απορρίπτονταν από τις εκσκαφικές εργασίες για την επέκταση του παλαιού Μουσείου τη δεκαετία του 1950.
Στην επιφάνεια του δακτυλιδιού απεικονίζεται η δημοφιλής μινωική σκηνή του άλματος πάνω από ταύρο (ταυροκαθάψια), ανάμεσα σε ένα λιοντάρι και σε ένα δέντρο. Τα μυκηναϊκά σφραγιστικά δακτυλίδια ήταν προσωπικά αντικείμενα κύρους των πρώτων ελληνόφωνων ηγεμόνων, των Μυκηναίων.
Η συγκεκριμένη επιλογή της παράστασης στο δακτυλίδι που φορούσαν οι άρχοντες των Αθηνών, υποδηλώνει την προτίμηση σε ένα μινωικό θέμα και στους συμβολισμούς του για λόγο που δε γνωρίζουμε, μα που μπορεί να γεννήσει ελεύθερους συνειρμούς
Το δακτυλίδι του Θησέα, όπως και ένα σύγχρονο θραύσμα λίθινου αγγείου με το ίδιο θέμα από την Ακρόπολη της Αθήνας (αίθουσα 3 του Μουσείου), αναβιώνουν τη σύνδεση του μύθου με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, ο πρώτος βασιλιάς-συνοικιστής ο Θησέας, καθυπόταξε την άγρια δύναμη του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Κι ένας άλλος αθηναϊκός μύθος που θέλει τον βασιλιά Μίνωα να ρίχνει το δακτυλίδι του στη θάλασσα προκαλώντας τον Θησέα να το βρει, διεκδικεί τη μαγική του επαλήθευση με τον ωραιότερο τρόπο.
Εκτίθεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.
Αίθουσα του Βωμού (Αίθ.34)
Η έκθεση του δαχτυλιδιού του Θησέα ξεκίνησε τις 12 Ιανουαρίου και τελείωσε τις 15 Μαρτίου.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα 10682
www.namuseum.gr