Σε μουσείο μετατράπηκε το παλάτι του Σαντάμ

Spread the love

sadam4-1300-601x400

Το Ιράκ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας για τις σφοδρές μάχες που γίνονται στη Μοσούλη. Όμως, στα ανατολικά, στην πόλη της Βασόρας αναδεικνύεται ένα άλλο, ξεχασμένο προφίλ της χώρας, αυτό του πολιτισμού.

Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου μουσείου στη χώρα έπειτα από είκοσι χρόνια, το οποίο στεγάστηκε στο πρώην παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν, το Lakeside Palace.

Ο Καχτάν αλ-Ομπέντ, διευθυντής του «Basra Museum», υποστηρίζει πως επέλεξε επίτηδες την τοποθεσία, καθώς ήθελε να «μετατρέψει τη δικτατορία και την τυραννία σε πολιτισμό και ανθρωπιά».

Το Μουσείο που άνοιξε στις 26 Σεπτεμβρίου αποτελεί το αποτέλεσμα ενός οχταετούς πρότζεκτ, που στόχο έχει να πει την ιστορία του Nότιου Ιράκ και να συμβάλλει στην πολιτισμική αναγέννηση της Βασόρας.

Οι χορηγίες είναι προς το παρόν περιορισμένες και έτσι έχει ανοίξει μόνο ένα τμήμα του Μουσείου, που φιλοξενεί θησαυρούς με 2.000 έτη ιστορίας.

Επιπλέον, εκτίθενται νομίσματα και κεραμικά από τη Βασόρα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα ανοίξουν ακόμη τρεις εκθέσεις που θα περιλαμβάνουν 3.500-4.000 αντικείμενα από τη Βαβυλωνική, Ασσυριακή, Σουμεριακή και Ισλαμική Περίοδο».

πηγή : fimotro.gr