Η Κονιόρδου αμφισβητεί ότι το μνημείο στην Αμφίπολη είναι μακεδονικό

Spread the love

«Το ΥΠΠΟΑ έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών» ανέφερε η Λυδία Κονιόρδου, κατα τη χθεσινή της επίσκεψη στην Αμφίπολη.

H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού.

Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια, όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία.

«Χρειάζεται να σεβαστούμε το μνημείο στον τύμβο Καστά. Είναι ένας τάφος, ένας τόπος μυστηρίου, τόπος ιερός, και ο χαρακτήρας του πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης.»

Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου μετέδωσε κατά την επίσκεψή της στην Αμφίπολη, το μήνυμα ότι πρόθεση του ΥΠΠΟΑ, ως θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι να προχωρήσει στην προστασία και στην ανάδειξη του ταφικού μνημείου με τρόπο που συνάδει στον προορισμό και στον χαρακτήρα του, καθώς και να το καταστήσει προσβάσιμο στο κοινό με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.

Ξεκινά νέα φάση εργασιών

Η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι ξεκινά νέα φάση εργασιών τον Τύμβο Καστά και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη των έργων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. Ευρώ, και στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας- Βουλγαρίας INTERREG με προϋπολογισμό 1 εκατ. Ευρώ.

«Γνωρίζω αυτόν τον χώρο από παλιά όταν ερχόμαστε για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το Θεσσαλικό Θέατρο. Είναι σπουδαίος και θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών» είπε στους δημοσιογράφους από τα ΜΜΕ της Β. Ελλάδας που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί από νωρίς.

Ειδικότερα η νέα φάση εργασιών στον λόφο Καστά «θα προχωρήσει», όπως είπε, «σωστά», με βάση μελέτες που πέρασαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πήραν την έγκριση της Υπουργού.

Προβλέπεται συστηματική στερέωση και αποκατάσταση τόσο της μορφής του Τύμβου όσο και του ταφικού περιβόλου, με στόχο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ελεγχόμενης επισκεψιμότητας.
Έχει επίσης δρομολογηθεί η απαλλοτρίωση του συνόλου των ομόρων αγροτεμαχίων, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και την προστασία ολόκληρου του μνημείου.
Μέσα στο μνημείο, πρόθεση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ είναι να αναδιατάξουν και να αραιώσουν τα εσωτερικά υποστυλώματα του θόλου, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να «διαβάσουν» το μνημείο.
Επίσης θα στεγαστεί ο χώρος του προθαλάμου με κέλυφος προστασίας και θα γίνει συντήρηση των ψηφιδωτών και των μαρμαροθετημάτων.
Στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο θα δημιουργηθούν διαδρομές στην περιοχή του Μουσείου, του βόρειου τείχους και των παλαιοχριστιανικών βασιλικών.
Η Λυδία Κονιόρδου είχε προγραμματίσει από καιρό αυτήν την επίσκεψη εργασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

Συνοδευόταν από τον Διευθυντή του Πολιτικού της Γραφείου Βαγγέλη Πολίτη, από την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, από την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστηλώσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελένη Κουντούρη, και τη Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Νανά Στασινού. Η επίσκεψή της ξεκίνησε από το στεγασμένο Γυμνάσιο, συνεχίστηκε στο ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά και έκλεισε με την ξενάγησή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης από την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, Αικατερίνη Μάλαμα.

Στον Τύμβο Καστά την υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωϋσιάδης, οι Δήμαρχοι Σερρών και Αμφίπολης Πέτρος Αγγελίδης και Κωνσταντίνος Μελίτος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Π. Θάνος, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Σεβασλίδης, ο υπεύθυνος στο Τμήμα Πολιτισμού και μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καμαργιάννης, ο αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών Μιχάλης Καρτερός, ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αμφίπολης Φειδίας Μελίκης και άλλα στελέχη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ήταν και η πρώην Έφορος, και πλέον πρόσφατη ανασκαφέας του Τύμβου Αικατερίνη Περιστέρη που προθυμοποιήθηκε να ξεναγήσει την Υπουργό Πολιτισμού μέσα στο μνημείο μαζί με την Ευγενία Γατοπούλου.

Η Υπουργός Πολιτισμού περιηγήθηκε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, αποτελεί ένα παλίμψηστο από μνημεία διαφόρων εποχών τα οποία αποδεικνύουν την συνεχή χρήση του, και επιτρέπουν στον επισκέπτη να διαβάσει όλη την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας εκεί, από τα αρχαϊκά μέχρι τα νεώτερα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της Μακεδονικής κυριαρχίας. Υπάρχουν πολλές απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου στον λόφο Καστά.