Περίπου 60 αρχαία έργα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, την Εφορεία Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (ΕΦΑΔΥΑΤ) και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα εμπλουτίσουν την σπουδαία αυτή έκθεση, καθώς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) έδωσαν πρόσφατα το «πράσινο φως» στον προσωρινό δανεισμό τους.
Στόχος της έκθεσης, που γίνεται σε συνεργασία με την ΕΦΑΔΥΑΤ, είναι να αναδειχθεί ο στενός δεσμός του φημισμένου Ιερού της Ελευσίνας στην περιφέρεια της αρχαίας Αττικής, με την ίδια την πόλη της Αθήνας, όπου τα Ελευσίνια γιορτάζονταν τις πρώτες τέσσερις ημέρες από τις συνολικά εννιά.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο κύριες ενότητες, με τίτλους «Ιερά Οδός» και «Ελευσίνα», κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει επτά υποενότητες.
Έτσι, οι επισκέπτες του μουσείου θα γνωρίσουν καλύτερα το «Ελευσίνιο της Αθήνας», το «Σπήλαιο του Πανός επί της Ιεράς Οδού», το «Ιερό του Απόλλωνα στο Δαφνί», τις «Δύο μικρές λίμνες των Ρειτών, αφιερωμένες στη Δήμητρα και Κόρη», το «Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα», τη «Γέφυρα του αθηναϊκού Κηφισού» και τη «Γέφυρα του ελευσινιακού Κηφισού», αλλά και το «Ανάκτορο του Τελεστηρίου της Ελευσίνας», τον «Ιεροφάντη», τις «Διαδοχικές φάσεις του Τελεστηρίου, από την εποχή του Σόλωνα ως τα ρωμαϊκά χρόνια», τη «Φεύγουσα Κόρη», τους «Θεούς και ήρωες στην Ελευσίνα», τα «Αετωματικά γλυπτά του ρωμαϊκού ναού F» και τη «Ρωμαϊκή Ελευσίνα».
Η έκθεση θα στηθεί ώστε να μοιάζει με το Τελεστήριο, τον χώρο στον οποίο εισέρχονταν οι μυημένοι, ενώ στον διάδρομο που οδηγεί προς την αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης θα παρουσιαστούν φωτογραφίες της Ιεράς Οδού, από την οποία περνούσε η πορεία των προσκυνητών.
Ο Τριπτόλεμος δέχεται σπόρους από σιτάρι από τη Δήμητρα και ευχές από την Περσεφόνη
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η περιοδική έκθεση πραγματοποιείται μια περίοδο που στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας προετοιμάζονται εργασίες στερέωσης και ανάδειξης αρχαίων καταλοίπων και μνημείων, όπως το Τελεστήριο, με το πρόσφατο ΚΑΣ να γνωμοδοτεί θετικά στις σχετικές μελέτες.
Αναθηματικός πίνακας της Νίννιον που ανακαλύφθηκε στην Ελευσίνα, αναπαριστά τη Δήμητρα, την Περσεφόνη και τους συμμετέχοντες στα Μυστήρια, τους μύστες, με στεφάνια στα μαλλιά και κλαδιά στα χέρια
Τα Ελευσίνια ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή που πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα της Αττικής προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Eπρόκειτο για την ιερότερη και πιο σεβαστή τελετή από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας έχοντας ξεκινήσει από τη Σαμοθράκη και τα Καβείρια Μυστήρια, μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα από Θράκες αποίκους.
Άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη κατά τον καιρό του Πεισίστρατου και έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους κατά το χρυσό Αιώνα του Περικλή.
Πληροφορίες, φωτογραφίες: wikipedia, ΑΠΕ-ΜΠΕ