Καρέ καρέ η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία -Εντυπωσιακή τελετή με… ψιλόβροχο

Spread the love

Πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα.  Το ψιλόβροχο και η συννεφιά δεν επέτρεψαν στο Ολυμπιακό Φως να «γεννηθεί», όπως θέλει η παράδοση, από τον ναό της Ηρας. 

Με πρώτη ιέρεια στον ναό την Κατερίνα Λέχου, η δάδα δεν άναψε από το κοίλο του κατόπτρου, αλλά από φλόγα η οποία φυλασσόταν μέσα σε αγγείο. Ωστόσο, όπως το τελετουργικό επιτάσσει, η Φλόγα έκανε το γύρο στου Σταδίου, με απαγγελίες ύμνων, παιδικές χορωδίες, χορογραφίες από τις ιέρειες και ομιλίες.

Στο τελετουργικό της αφής συμμετέχουν η πρωθιέρεια και οι ιέρειες οι οποίες πραγματοποιούν μια λιτή χορογραφία κατά τη διάρκεια της τελετής. Υπεύθυνη της χορογραφίας επί πολλά χρόνια ήταν η σπουδαία Μαρία Χορς, από το 1964 έως και το 2004. Το 2008 τη διαδέχτηκε η Άρτεμις Ιγνατίου.

Μια ζηλευτή τελετή που συγκινεί και συγκεντρώνει πλήθος διεθνών Μέσων Ενημέρωσης στην Ολυμπία, για τον ρεαλιστικά θεατρικό τρόπο αναβίωσής της.

Την Τελετή της Αφής παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός της Νοτίου Κορέας Νακ Γιον Λι, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο 24χρονος Απόστολος Αγγέλης ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, σε μία λαμπαδηδρομία που θα διαρκέσει επτά ημέρες επί ελληνικού εδάφους, με 500 συμμετέχοντες, μέχρι το Ολυμπιακό Φως να παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στις 31 Οκτωβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.