Ανακαλύφθηκε υπερηφαίστειο ικανό να σκοτώσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε υπερηφαίστειο ικανό να σκοτώσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους

Spread the love

Ανακαλύφθηκε υπερηφαίστειο ικανό να σκοτώσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους

H ανακάλυψη ενός υπερηφαιστείου σε απόσταση αναπνοής από τα ιαπωνικά νησιά, έχει προκαλέσει εκτεταμένες έρευνες από τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες από διάφορες επιστημονικές ομάδες της Ιαπωνίας έκαναν μία τρομακτική ανακάλυψηη, να αναλογιστεί κανείς τις πιθανές επιπτώσεις της ανακάλυψής τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που ερευνούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός υπερηφαιστείου λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του νησιού Κιούσου, του νοτιότερου άκρου των ιαπωνικών νησιών.

H ανακάλυψη ενός υπερηφαιστείου σε απόσταση αναπνοής από τα ιαπωνικά νησιά, έχει προκαλέσει εκτεταμένες έρευνες από τους επιστήμονες.Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του υπερηφαιστείοιυ, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ κι περίπου 7.300 χρόνια, ενώ η ποσότητα της λάβας που εμπεριέχεται στο εσωτερικό του φτάνει τα 32 κυβικά χιλιόμετρα, ποσότητα ικανή σε περίπτωση έκρηξης να αφανίσει τα πάντα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τον κρατήρα.

Ο κρατήρας του υπερηφαιστείου μετρήθηκε στα 600 μέτρα βάθος και μήκος 10 χιλιομέτρων, ενώ η πιθανότητα έκρηξής του μέσα στον επόμενο αιώνα, ευτυχώς, φτάνει μέχρι το 1%.

Οι επιστήμονες υπολοιγίζουν ότι η τελευταία έκρηξη του υπερηφαιστείου είχε προκαλέσει τον αφανισμό των πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού, τόσο εξαιτίας της λάβας και της έκρηξης αλλά κι εξαιτίας του υτεράστιου τσουνάμι που προκλήθηκε.

Αντίστοιχες υπολογίζονται, πάντως, κι οι επιπτώσεις σε πιθανή μελλοντική έκρηξη, καθώς περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν στις ολέθριες συνέπειες της έκρηξης (τσουνάμι, σεισμοί, πυροκλαστικά κύματα, «ηφαιστειακός χειμώνας»), ενώ τα παλλιροϊκά κύματα μπορεί να φτάσουν ως τις αμερικανικές ακτές, χιλιάδες χιλιόμετρα από τον κρατήρα.