Υλικό υψηλής ευκρίνειας που τραβήχτηκε από τα ρόβερς της NASA, Curiosity, Spirit και Opportunity, όταν έφτασαν στον πλανήτη Άρη, χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία ElderFox Documentaries για την παραγωγή ενός εντυπωσιακού βίντεο αποτελούμενου εξ ολοκλήρου με πραγματικές φωτογραφίες 4Κ.
Οι κάμερες πάνω στα ρόβερς αποτελούσαν τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα όταν οι αντίστοιχες αποστολές ξεκινούσαν. Ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, αποτελεί “το μεγαλύτερο μωσαϊκό” που φτιάχτηκε ποτέ. Η σύνθεση των πανοραμικών φωτογραφιών δημιουργεί εφέ πραγματικού βίντεο. Για παράδειγμα, το πανόραμα Glen Torridor, περιέχει πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια pixels και δημιουργήθηκε από περισσότερες από 1.000 διαφορετικές εικόνες που τραβήχτηκαν από το Curiosity μέσα σε μια βδομάδα το 2019.
Ενώ, για το ερώτημα που συχνά ανακύπτει, “γιατί δεν έχουμε ένα live video από την επιφάνεια του Άρη”, η Elder Fox υπενθυμίζει, ότι οι κάμερες των ρόβερς μπορεί να είναι τελευταίας τεχνολογίας, αλλά η ταχύτητα με την οποία αυτά μπορούν να στέλνουν δεδομένα πίσω στη Γη, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Για παράδειγμα, το Curiosity, μπορεί να στέλνει δεδομένα με ταχύτητα 32 kilo-bits ανά δευτερόλεπτο.
Ενώ, όταν το ρόβερ μπορεί να συνδέεται στο Mars Reconnaissance Orbiter, πετυχαίνει ταχύτητες στα 2 Megabytes ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο για 8 λεπτά, κάθε Αριανής ή Ηλιακής Ημέρας. Καθώς, τίποτα δεν κινείται στον Άρη, είναι πιο λογικό, με τα υπάρχοντα δεδομένα, να στέλνουν φωτογραφίες.