Νέος πλανήτης όπου ένας χρόνος διαρκεί μόνο πέντε μέρες στη Γη που ανακαλύφθηκε από επιστήμονες

Spread the love

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο πλανήτη στο πλησιέστερο γειτονικό μας πλανητικό σύστημα όπου ο χρόνος διαρκεί μόνο πέντε ημέρες της Γης.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Γη που θα ήθελαν ορισμένα χρόνια να είχαν διαρκέσει μόνο πέντε ημέρες – ίσως τα πιο δύσκολα εφηβικά σας χρόνια ή η καταστροφή που ήταν το 2020 – αλλά ενώ είμαστε κολλημένοι με το κανονικό μας 365 , ένας νέος εξωγήινος κόσμος που ονομάζεται Proxima d χτυπά γρήγορα τα χρόνια.

 

Ο Proxima d είναι ο τρίτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε στο γειτονικό σύστημα και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους ελαφρύτερους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, με μάζα μόλις το ένα τέταρτο της Γης.

Βρίσκεται μόλις τέσσερα έτη φωτός μακριά και περιφέρεται γύρω από το Proxima Centauri, το πλησιέστερο αστέρι στον δικό μας Ήλιο, ο οποίος φιλοξενεί επίσης τους εξωπλανήτες Proxima b και Proxima c.

Ενώ το Proxima b έχει θερμοκρασία κατάλληλη για υγρό νερό και μια βραχώδη επιφάνεια, γεγονός που το καθιστά δυνητικά κατοικήσιμο, το Proxima d περιφέρεται μεταξύ του Proxima Centauri και της κατοικήσιμης περιοχής, καθιστώντας το πολύ κοντά για να έχει υγρό νερό και αρκετά κοντά στο αστέρι του που ένα χρόνο στο πλανήτης ισοδυναμεί με μόνο πέντε ημέρες στη Γη.

Ο João Faria, ερευνητής στο Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço, στην Πορτογαλία, έχει προτείνει ότι ο Proxima d μπορεί να μην είναι ο τελευταίος πλανήτης που ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στο γειτονικό σύστημα.

Σύμφωνα με την The Independent , σχολίασε, «Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο πλησιέστερος αστρικός γείτονάς μας φαίνεται να είναι γεμάτος με ενδιαφέροντες νέους κόσμους, σε απόσταση περαιτέρω μελέτης και μελλοντικής εξερεύνησης».

 

 

 

Οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν το μέγεθος του Proxima d χρησιμοποιώντας την « τεχνική ακτινικής ταχύτητας », η οποία παρακολουθεί τις μικροσκοπικές κινήσεις στα αστέρια που προκαλούνται από τη βαρύτητα των πλανητών. Ο κόσμος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι ο μικρότερος που έχει μετρηθεί χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν το όργανο ESPRESSO στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο για να παρακολουθήσουν πώς ο πλανήτης μετακινούσε το αστέρι μόνο περίπου 40 εκατοστά την ώρα.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το Proxima d, ο Pedro Figueira, επιστήμονας οργάνων ESPRESSO στο ESO στη Χιλή, είπε: «Αυτό το επίτευγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δείχνει ότι η τεχνική της ακτινικής ταχύτητας έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει έναν πληθυσμό ελαφρών πλανητών, όπως ο δικός μας, που αναμένεται να είναι οι πιο άφθονοι στον γαλαξία μας και που μπορούν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν ζωή όπως τον ξέρουμε».

Ο πρώτος πλανήτης στο γειτονικό σύστημα, Proxima b, ανακαλύφθηκε το 2016.