Γιατί η Ανταρκτική αλλάζει χρώμα. Βρύα στη θέση των πάγων

Spread the love

Αν η φωτογραφία είχε τραβηχτεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα, οι λόφοι θα ήταν ντυμένοι στο λευκό του πάγου: μια περιοχή της Ανταρκτικής που θερμαίνεται ταχύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης πρασινίζει με ανησυχητική ταχύτητα, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε δορυφορικά δεδομένα για την Ανταρκτική Χερσόνησο, η οποία προεξέχει από τη λευκή ήπειρο προς την πλευρά της Νότιας Αμερικής. Οι περιοχές που καλύπτονται από βλάστηση ξεχωρίζουν στις πολυφασματικές δορυφορικές εικόνες, αφού τα φυτά απορροφούν το κόκκινο φως και ανακλούν το εγγύς υπέρυθρο.

Η ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» έδειξε ότι η επιφάνεια που καλύπτεται από βλάστηση επεκτάθηκε από το 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο το 1986 στα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021. Μάλιστα ο ρυθμός επέκτασης αυξήθηκε κατά 33% το διάστημα 2016-21, συγκριτικά με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων δεκαετιών.

Αιτία δεν μπορεί παρά να είναι η κλιματική αλλαγή: λόγω της απώλειας του πάγου που ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και άλλων μετεωρολογικών παραγόντων, η θερμοκρασία της χερσονήσου έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 1950 ως σήμερα, πολύ περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Προς το παρόν, αναφέρουν οι ερευνητές, η βλάστηση της χερσονήσου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από βρύα. Με τον καιρό, όμως, τα βρύα θα σχηματίσουν ένα στρώμα χώματος που θα επιτρέψει την άφιξη άλλων φυτών  από πιο εύκρατα κλίματα.

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι η Ανταρκτική πλησιάζει το τέλος της λευκής της περιόδου.