Ισραηλινή ερευνήτρια που ειδικεύεται στην αναγέννηση εξαφανισμένων ειδών εικάζει πως το δέντρο ίσως ήταν η πηγή του βιβλικού φαρμάκου «τσόρι».
Ισραηλινή ερευνήτρια που ειδικεύεται στη νεκρανάσταση εξαφανισμένων φυτών φροντίζει με προσοχή ένα μυστηριώδες δέντρο που ξεφύτρωσε από σπόρο 1.000 ετών –είναι πιθανώς η πηγή του βιβλικού «τσόρι», μιας ρητίνης που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τις ιαματικές της ιδιότητες.
Ο αρχαίος σπόρος βρέθηκε τη δεκαετία του 1980 στη διάρκεια ανασκαφής στο Γουαντί ελ-Μακούκ του Ισραήλ, κοντά στην αρχαία Ιεριχώ. Παρέμεινε για χρόνια στις αποθήκες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου μέχρι που περιήλθε στην κατοχή της δρ Σάρα Σαλόν του Ιατρικού Κέντρο «Χάντασα» στην Ιερουσαλήμ.
Η ερευνήτρια ξεκίνησε την καριέρα της ως γαστρεντερολόγος αλλά αργότερα ασχολήθηκε με τις φυσικές θεραπείες και το 2005 κατάφερε να αναστήσει μια εξαφανισμένη ποικιλία χουρμαδιάς χάρη σε σπόρους που χρονολογήθηκαν από ανεξάρτητο εργαστήριο στον 1ο αιώνα μ.Χ.
Στην περίπτωση του σπόρου από το Γουαντί ελ-Μακούκ, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14 έδωσε ένα εύρος χρονολογιών μεταξύ του 993 και του 1202 μ.Χ.
Βάλσαμο
Ο σπόρος φυτεύτηκε το 2010 και σήμερα είναι ένα μικρό δέντρο τριών μέτρων, το οποίο όπως φαίνεται δεν έχει όμοιό του σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, γενετικές εξετάσεις έδειξαν ότι ανήκει στο γένος της Κομμιφόρου (Commiphora), το οποίο περιλαμβάνει αρωματικά φυτά όπως το μύρο και το λιβάνι.
Η Σαλόν δήλωσε στους «Times of Israel» ότι μέχρι σήμερα κρατούσε μυστική την προσπάθειά της επειδή περίμενε να ωριμάσει αρκετά το δέντρο για να παράγει ρητίνη. Αρχικά υποψιαζόταν ότι μπορεί να επρόκειτο για την πηγή του βιβλικού «βάλσαμου της Γαλαάδ», ή «βάλσαμου της Ιουδαίας», μιας ρητίνης που χρησιμοποιούνταν ως βάση αρωμάτων και παραδοσιακών θεραπειών στην αρχαιότητα. Τελικά, όμως, το ρετσίνι του δέντρου δεν είχε άρωμα.
Μια άλλη υπόθεση που μένει να εξεταστεί είναι ότι το δέντρο ήταν πηγή του τσόρι, μιας φαρμακευτικής ρητίνης που αναφέρεται στη Γένεση και τις προφητείες του Ιεζεκιήλ και του Ιερεμία στην Παλαιά Διαθήκη, αναφέρει η ομάδα της Σαλόν στην επιθεώρηση «Communications Biology».
Όπως είπε η ίδια στους New York Times, «αν δεν πρόκειται για το βάλσαμο της Ιουδαίας, πρόκειται για κάποιον στενό συγγενή του και ένα από τα μη αρωματικά είδη Commiphora που αποτελούν θησαυρό φαρμακευτικών ουσιών».
Όλα αυτά βέβαια παραμένουν υποθέσεις που χρήζουν περαιτέρω βοτανολογικής και ιστορικής διερεύνησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να προκύψουν όταν η Σαλόν περιγράψει επίσημα το είδος του μυστηριώδους δέντρου, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν και όταν ανθίσει τα επόμενα χρόνια. Ένα βιβλικό φάρμακο μπορεί τότε να αναστηθεί.