Η Πλατωνική Σχολή

Η Πλατωνική Σχολή ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στην Αθήνα γύρω στο 387 π.Χ., και υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φιλοσοφικές σχολές στην ιστορία της φιλοσοφίας. Αν και ο Πλάτωνας επηρεάστηκε από τον Σωκράτη, αναπτύσσει τη δική του φιλοσοφική θεωρία που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη φιλοσοφία, τη θεολογία, και την επιστήμη για αιώνες. Η Πλατωνική Σχολή, με τη σχολή του Αριστοτέλη και άλλες φιλοσοφικές παραδόσεις, συνέβαλε στη διαμόρφωση της δυτικής φιλοσοφίας.

Ας εξετάσουμε σε βάθος τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και τις βασικές διδασκαλίες που διαμόρφωσαν τη σχολή του.

  1. Η Θεωρία των Ιδεών (Ειδώλων)

Η πιο θεμελιώδης θεωρία της Πλατωνικής φιλοσοφίας είναι η Θεωρία των Ιδεών (ή Ειδώλων). Σύμφωνα με αυτήν, ο Πλάτωνας πίστευε ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που βλέπουμε γύρω μας μέσω των αισθήσεών μας, αλλά κάτι ανώτερο, πνευματικό και αμετάβλητο: οι Ιδέες ή Είδη.

Κεντρικές Ιδέες της Θεωρίας των Ιδεών:

  • Ο Κόσμος των Ιδεών (Ειδώλων): Ο κόσμος των Ιδεών είναι η πραγματική, αμετάβλητη και αιώνια πραγματικότητα. Οι Ιδέες είναι ιδεατές, καθαρές μορφές ή πρότυπα για όλα τα πράγματα στον υλικό κόσμο. Για παράδειγμα, η “ιδέα του καλού”, η “ιδέα της ομορφιάς” ή η “ιδέα του δίκαιου” είναι οι αιώνιες και τέλειες μορφές, ενώ τα πράγματα που βλέπουμε στον κόσμο είναι απλώς αναπαραστάσεις ή απομιμήσεις αυτών των Ιδεών.
  • Ο Υλικός Κόσμος ως Αντίγραφο των Ιδεών: Ο υλικός κόσμος είναι μόνο μια σκιά των Ιδεών, και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς αληθινή γνώση είναι να κοιτάξει πέρα από τον υλικό κόσμο και να στραφεί στον κόσμο των Ιδεών. Οι αισθήσεις είναι αναξιόπιστες, και μόνο η διάνοια μπορεί να συλλάβει την πραγματική ουσία των πραγμάτων.
  • Η Ιδέα του Καλού: Για τον Πλάτωνα, η πιο σημαντική από τις Ιδέες είναι η “Ιδέα του Καλού”, η οποία αντιπροσωπεύει το απόλυτο, το υπέρτατο αγαθό και τον σκοπό της ύπαρξης. Η Ιδέα του Καλού είναι το όραμα του κόσμου των Ιδεών, και η πηγή όλων των άλλων Ιδεών. Μπορεί να θεωρηθεί ως ο “ήλιος” του κόσμου των Ιδεών, που φωτίζει όλες τις άλλες Ιδέες και καθιστά δυνατή τη γνώση τους.
  1. Η Πλατωνική Πολιτεία και η Ιδεώδης Κοινωνία

Η “Πολιτεία” του Πλάτωνα είναι το έργο του όπου διατυπώνει τη φιλοσοφία του για την ιδανική κοινωνία, τη δικαιοσύνη, και την πολιτική ζωή. Στην Πολιτεία, ο Πλάτωνας προτείνει μια ιδανική κοινωνία που βασίζεται σε τρεις κύριες τάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις πλευρές της ανθρώπινης ψυχής:

  1. Φιλόσοφοι-Βασιλείς:

Οι φιλόσοφοι είναι αυτοί που, έχοντας γνώση των Ιδεών και ιδιαίτερα της Ιδέας του Καλού, είναι οι πιο κατάλληλοι να κυβερνούν την πολιτεία. Πιστεύει ότι η σωστή πολιτική εξουσία μπορεί να προέλθει μόνο από εκείνους που έχουν το σωστό φιλοσοφικό υπόβαθρο και όχι από απλούς πολιτικούς.

  1. Φύλακες ή Πολεμιστές:

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να προστατεύουν την πόλη και να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών. Η τάξη των φυλάκων απαιτεί πειθαρχία και υπευθυνότητα, και πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στις πολεμικές τέχνες, αλλά και στη διατήρηση των αξιών της πόλης.

  1. Παραγωγοί:

Αυτή η τάξη περιλαμβάνει τους γεωργούς, τους τεχνίτες, τους εμπόρους και τους λοιπούς που παράγουν τα υλικά αγαθά για την κοινωνία. Ο Πλάτωνας πιστεύει ότι κάθε τάξη έχει τον δικό της ρόλο και ότι για τη σωστή λειτουργία της κοινωνίας, κάθε τάξη πρέπει να έχει την εξειδίκευσή της και να εκπληρώνει την αποστολή της με δικαιοσύνη και αρμονία.

Η δικαιοσύνη, για τον Πλάτωνα, είναι η αρμονική σχέση μεταξύ των τριών τάξεων, όπου κάθε τάξη κάνει το έργο που της αναλογεί χωρίς να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των άλλων. Κάθε άτομο πρέπει να εκπληρώνει το ρόλο του στην κοινωνία σύμφωνα με τις ικανότητές του και τις ιδιότητές του, και μόνο έτσι η κοινωνία θα είναι δίκαιη και θα λειτουργεί αρμονικά.

  1. Η Πλατωνική Θεωρία της Γνώσης και η Επιστήμη

Ο Πλάτωνας δεν βλέπει τη γνώση απλώς ως συσσώρευση δεδομένων, αλλά ως μια διαδικασία ανύψωσης από τον υλικό κόσμο στις Ιδέες. Η γνώση είναι μια διαδικασία ανάκλησης (ανάμνησης, ή “ανάμνηση” της ψυχής) των Ιδεών, οι οποίες είναι γνωστές στην ψυχή πριν από τη γέννηση, καθώς οι ψυχές είναι αθάνατες και είχαν πρόσβαση στον κόσμο των Ιδεών πριν την ενσάρκωσή τους. Ο Πλάτωνας επηρεάζεται από τη διδασκαλία του Σωκράτη σχετικά με τη γνώση ως κάτι που μπορεί να ανακαλυφθεί μέσω του εσωτερικού διαλόγου και της φιλόσοφης σκέψης.

  1. Η Ιδέα της Αθανασίας της Ψυχής

Ο Πλάτωνας είχε μια μεταφυσική αντίληψη για την ψυχή, η οποία θεωρείται αθάνατη και συνεχώς αναγεννάται. Στο έργο του «Φαίδων», περιγράφει την ψυχή ως αθάνατη και ικανή να ζει πέρα από τον φυσικό θάνατο. Κατά τον Πλάτωνα, η ψυχή προηγείται της ύπαρξης του σώματος και μετά το θάνατο, επιστρέφει στον κόσμο των Ιδεών. Η έννοια της ψυχικής αθανασίας σχετίζεται άμεσα με την ηθική και την ανώτερη ζωή, όπου η ψυχή που έχει ζήσει σωστά και δικαίως, προσεγγίζει την αλήθεια και την καθαρότητα.

  1. Η Πλατωνική Διάκριση των Τριών Είδων της Ψυχής

Ο Πλάτωνας διαιρεί την ανθρώπινη ψυχή σε τρία μέρη:

  1. Λογιστικό (Ορθολογικό): Αντιπροσωπεύει τη σκέψη, την ανάλυση και την ικανότητα να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε την αλήθεια.
  2. Θυμικό (Συναίσθημα): Σχετίζεται με τα συναισθήματα, τη βούληση, τη φιλοδοξία και την επιθυμία για τιμή και ηθική ανωτερότητα.
  3. Επιθυμητικό (Ορμή): Αυτό το μέρος της ψυχής είναι υπεύθυνο για τις βασικές φυσικές επιθυμίες, όπως η τροφή, η σεξουαλική επιθυμία και η ανάγκη για ασφάλεια.

Ο Πλάτωνας πίστευε ότι η δικαιοσύνη είναι η ισορροπία αυτών των τριών μερών, με το λογιστικό να κυριαρχεί πάνω από τα άλλα μέρη.

Συμπεράσματα για την Πλατωνική Σχολή:

Η Πλατωνική Σχολή επηρεάστηκε σημαντικά από τη Σωκρατική σκέψη, αλλά διεύρυνε τη φιλοσοφία του Σωκράτη με τις έννοιες των Ιδεών και της απόλυτης αλήθειας. Αντί να εστιάζει απλώς στη διαλεκτική μέθοδο, ο Πλάτωνας εμβάθυνε στο μεταφυσικό και ηθικό πεδίο, αναπτύσσοντας μια φιλοσοφία που ήταν συνδυασμός λογικής, επιστήμης και ηθικής. Ο ιδανικός κόσμος των Ιδεών και η διαλεκτική μέθοδος του Σωκράτη είχαν βαθιά αντίκτυπο στον τρόπο που κατανοούμε τη γνώση, την αλήθεια, και την ηθική.

wpChatIcon
wpChatIcon