
Μια τεράστια υπόγεια πόλη κάτω από το οροπέδιο της Γκίζας ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής δορυφορικού ραντάρ.
Η πόλη, που συνδέεται με το θρυλικό Amenti, περιγράφεται στα αρχαία κείμενα ως αποθήκη της παγκόσμιας γνώσης και του πνευματικού μετασχηματισμού. Η ανακάλυψη έγινε δυνατή μέσω της τομογραφίας Doppler, μιας πρωτοποριακής τεχνικής που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Filippo Biondi. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν την κατανόησή μας για την ιερή τοπογραφία της αρχαίας Αιγύπτου και τις προηγμένες τεχνολογικές της ικανότητες. Μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων αιγυπτολόγων, ειδικών ραντάρ και εγκληματολογικών αναλυτών, συνεργάστηκε στο έργο.
Ανακαλύφθηκε υπόγεια πόλη σε βάθος δύο χιλιομέτρων
Σε μια εκπληκτική αποκάλυψη που θα μπορούσε να ξαναγράψει τα βιβλία της ιστορίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια εκτεταμένη υπόγεια πόλη κάτω από το οροπέδιο της Γκίζας, που πιστεύεται ότι είναι το θρυλικό Amenti – ένα μέρος γεμάτο μύθους και μυστήριο. Αυτή η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε από το CAFRA Project, έγινε δυνατή μέσω προηγμένης δορυφορικής απεικόνισης ραντάρ και μιας επαναστατικής τεχνικής γνωστής ως τομογραφία Doppler. Τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν περίπλοκα δίκτυα σηράγγων, θαλάμων και διαδρόμων, υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διέθεταν γνώση και τεχνολογία πολύ πέρα από ό,τι οι σύγχρονοι ιστορικοί είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει. Το έργο βρήκε δομές πολιτισμού έως και δύο χιλιόμετρα βαθιά μέσα στη Γη.
Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας για το Έργο CAFRA, σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην αρχαιολογία. «Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα κατέστη δυνατό μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων SAR που ελήφθησαν από τους δορυφόρους Capella Space», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η μοναδικότητα αυτής της ανακάλυψης έγκειται όχι μόνο στην τεράστια ιστορική και αρχαιολογική της σημασία, αλλά και στην καινοτόμο μέθοδο που χρησιμοποιείται».
Η τεχνολογία πίσω από την ανακάλυψη
Η χρήση της τεχνολογίας ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR), σε συνδυασμό με την τομογραφία Doppler, επέτρεψε στους ερευνητές να δημιουργήσουν λεπτομερείς τρισδιάστατες ανακατασκευές των υπόγειων κατασκευών. Αυτή η μη επεμβατική προσέγγιση, που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Filippo Biondi, αποκάλυψε ένα δαιδαλώδες δίκτυο που εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. «Χάρη στην απεικόνιση ραντάρ εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης αζιμουθίου που επιτυγχάνεται μέσω εξειδικευμένων αποκτήσεων προβολέων με μακρά ενσωμάτωση Doppler, μπορέσαμε να εξαγάγουμε ακριβείς ακουστικές πληροφορίες», εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Αυτό το τεχνολογικό άλμα έδωσε τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να χαρτογραφήσουν την υπόγεια πόλη χωρίς την ανάγκη επεμβατικών ανασκαφών, διατηρώντας την ακεραιότητα του χώρου ενώ αποκαλύπτουν τα μυστικά του. Η ανακάλυψη υπογραμμίζει επίσης τη δυνατότητα της διαστημικής τεχνολογίας να φέρει επανάσταση στην αρχαιολογία, προσφέροντας νέους τρόπους εξερεύνησης αρχαίων τοποθεσιών που προηγουμένως ήταν απρόσιτες.
Η ανακάλυψη της υπόγειας πόλης είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας μιας ομάδας διεθνούς φήμης ειδικών. Η Δρ Nicole Ciccolo, μια ιατροδικαστική ειδικός στη γραφή, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση αρχαίων συμβόλων που βρέθηκαν στην τοποθεσία. Ο Δρ. Armando May, ένας Αιγυπτιολόγος, συνέβαλε με την τεχνογνωσία του σε μελέτες προ-πολιτισμού, ενώ ο καθηγητής Corrado Malanga, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, παρείχε πληροφορίες για τις μεταφυσικές πτυχές της ανακάλυψης.
«Αυτή η ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα ρηξικέλευθο βήμα στην κατανόησή μας για την αρχαία Αίγυπτο και τη βαθιά σχέση υποδομής της με τον υπόγειο κόσμο», σημείωσε ο εκπρόσωπος. «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αποκαλύψεις για τον πολιτισμό που έχτισε ολόκληρο το αρχιτεκτονικό συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένων των πυραμίδων, που τώρα φαίνονται να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου ενός κολοσσιαίου και κρυφού έργου».
Οι συνέπειες για την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία
Η ανακάλυψη της υπόγειας πόλης αμφισβητεί τις συμβατικές αφηγήσεις για τις τεχνολογικές και πνευματικές δυνατότητες της αρχαίας Αιγύπτου. Οι πυραμίδες, που από καιρό θεωρούνταν απλοί τάφοι για τους Φαραώ, μπορεί να εξυπηρετούσαν έναν πιο περίπλοκο σκοπό, δυνητικά λειτουργώντας ως μέρος ενός μεγαλύτερου, διασυνδεδεμένου συστήματος. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποιούσαν προηγμένες ακουστικές και υδραυλικές τεχνολογίες, με τις πυραμίδες να λειτουργούν ως συντονιστές ή αγωγοί ενέργειας.
«Οι πυραμίδες του οροπεδίου της Γκίζας παρουσιάζουν χωρικές εσοχές που τείνουν να τις χωρίζουν στα δύο σε σχέση με τους άξονες της κεντρικής συμμετρίας», σημείωσαν οι ερευνητές. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι δομές σχεδιάστηκαν για να αλληλεπιδρούν με φυσικές δυνάμεις, όπως το νερό και ο ήχος, με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε».
Η ανακάλυψη εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του ανθρώπινου πολιτισμού. Θα μπορούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να έχουν κληρονομήσει τη γνώση από μια ακόμη παλαιότερη, πιο προηγμένη κοινωνία; Η ύπαρξη της υπόγειας πόλης, με τον περίπλοκο σχεδιασμό και την ευθυγράμμισή της με τους αρχαίους μύθους, υποδηλώνει μια βαθύτερη, πιο βαθιά ιστορία που περιμένει να αποκαλυφθεί.
Η έρευνα να συνεχιστεί
Το έργο CAFRA σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, με ενημερώσεις που κοινοποιούνται μέσω επίσημης τεκμηρίωσης και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Δύο αποκλειστικά συνέδρια έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025, όπου η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει αναλυτικά τα ευρήματά της. Το συντριπτικό ενδιαφέρον του κοινού για την ανακάλυψη έχει ήδη οδηγήσει σε ξεπουλημένα γεγονότα, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια γοητεία με την αρχαία Αίγυπτο και τα μυστήρια της.
Καθώς οι ερευνητές εμβαθύνουν στα μυστικά της υπόγειας πόλης, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: αυτή η ανακάλυψη είναι μόνο η αρχή. Η άμμος της Γκίζας, που από καιρό πιστεύεται ότι έχει αποκαλύψει όλα τα μυστικά τους, συνεχίζει να αποκαλύπτει εκπληκτικές αλήθειες για το παρελθόν της ανθρωπότητας.
Καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας εποχής στην αρχαιολογία, κανείς δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: