Πρόσωπα: Ανδρέας Μουστοξύδης

Spread the love
Ανδρέας Μουστοξύδης

Σήμερα, κανένας δεν θα θυμόταν τον Ανδρέα
Μουστοξύδη, αν το όνομα του δεν είχε δοθεί στον δρόμοωπου περνά ανάμεσα στο Πεδίον του Άρεως και τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Κι όμως, ο Μουστοξύδης ήταν ένας από τους πιο μορφωμένους Έλληνες της εποχής του και η Ελλάδα του χρωστά πολλά, πιθανότατα και το γεγονός ότι σήμερα πάνω στον βράχο της Ακρόπολης υπάρχει ακόμα ο Παρθενώνας και όχι ένα εκτρωματικό παλάτι.

Μόλις ανέλαβε ο Καποδίστριας κυβερνήτης, τον κάλεσε.
Του έδωσε την διεύθυνση ενός μεγάλου πολυδύναμου οικήματος που έχτισε στην Αίγινα (σήμερα το ξέρουμε ως Καποδιστριακό ορφανοτροφείο).

Στην αυλή του ο κυβερνήτης συγκέντρωσε διάφορες αρχαιότητες, φτιάχνοντας έτσι το πρώτο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας.
Ο Μουστοξύδης ήταν τότε ένας απ’ τους ελάχιστους Έλληνες που γνώριζε ιστορία και ίσως ο μόνος που ήξερε από αρχαιολογία.

Αμέσως έβαλε τον κυβερνήτη να υπογράψει διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν η πώληση και η εξαγωγή αρχαιοτήτων, καθώς και κάθε ανασκαφή σε ελληνικό έδαφος που δεν είχε κρατική άδεια.


Το εμπόριο αρχαιοτήτων με την Ευρώπη ήταν τότε πολύ διαδεδομένο, καθώς αετονύχηδες έμποροι αγόραζαν για ψίχουλα ό,τι αρχαίο εύρισκαν οι πάμφτωχοι και αγράμματοι Έλληνες στα χωράφια τους και το φόρτωναν αμέσως στα καράβια για να το μοσχοπουλήσουν στην Ευρώπη.

Ο Ανδρέας Μουστοξύδης αποχώρησε αηδιασμένος από την Ελλάδα μετά την δολοφονία Καποδίστρια, καθώς οι
Αντίπαλοι του νεκρού κυβερνήτη τον κατηγόρησαν ωςωκλέφτη και καταχραστή.

Απέδειξε στο δικαστήριο την αθωότητα του και έφυγε.
Τον ξανακάλεσαν αργότερα, αλλά αρνήθηκε.
Όταν ο Όθωνας έγινε βασιλιάς και έψαχνε το σημείο στο
οποίο θα έφτιαχνε το παλάτι του, ο αδελφός του μαζί με τον Γερμανό αρχιτέκτονα ονόματι Schinkel είχαν την φαεινή ιδέα να το χτίσουν πάνω στον βράχο της Ακρόπολης.
Ο Μουστοξύδης, μαζί με άλλους ξεσηκώθηκε αμέσως.
Δημιούργησε τόσο θόρυβο στην Ευρώπη η οποία τον ήξερε και τον εκτιμούσε, ώστε ο πατέρας του Όθωνα Λουδοβίκος απέρριψε τελικά το σχέδιο…

Πηγή: διαδίκτυο