Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός ακόμα χαυλιόδοντα προϊστορικού ελέφαντα στη Σητεία, oδηγεί τους ερευνητές στην εκτίμηση ότι στη θέση αυτή βρίσκεται ολόκληρος ο σκελετός του ζώου. Αν επαληθευτούν, θα αποτελεί παγκόσμια επιτυχία, καθώς δεν έχει βρεθεί πουθενά ολόκληρος σκελετός.
Οστά προϊστορικού ελέφαντα -που φαίνεται να εξαφανίστηκε, λόγω των μεγάλων κλιματικών αλλαγών την περίοδο του Πλειστόκαινου στην περιοχή της Μεσογείου- έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ποτέ όμως χαυλιόδοντας.
«Το δεινοθηρίο, είχε ύψος άνω των τεσσάρων μέτρων και μήκος πέντε μέτρα. Αν φανταστούμε ότι αυτό το ζώο ξαπλώνει, δημιουργείται ο σκελετός ύψους ενάμισι μέτρου ο οποίος όταν σκορπίσει στο έδαφος καλύπτει περισσότερο χώρο. Φαίνεται λοιπόν ότι βρίσκουμε τα οστά, έτσι όπως έμειναν στο έδαφος», δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου ο υπεύθυνος της έρευνας Μπάμπης Φασουλάς.
Τα πρώτα απολιθώματα -οκτώ δόντια, σπόνδυλοι, ένας βραχίονας, και ένας χαυλιόδοντας- του προϊστορικού ελέφαντα, ο οποίος έζησε στην Κρήτη πριν από 9 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκαν πριν από τρία χρόνια στο ίδιο σημείο.
Φέτος, τους ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας συνδράμουν ο παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Λέστερ Γιώργος Ηλιόπουλος, και ερευνητές από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, με ειδικά μηχανήματα ραντάρ που ανιχνεύουν κάτω από το υπέδαφος αν υπάρχουν ανωμαλίες, εξάρσεις και μεγάλοι όγκοι.
«Έχουμε ένα μεγάλο τμήμα του σκελετού της κεφαλής του προϊστορικού ελέφαντα, συνολικού μήκους 2.80 μέτρων και βάρους 350 κιλών», διευκρινίζει ο κ. Φασουλάς.
Το οικόπεδο όπου υπάρχουν τα απολιθώματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε καλυφθεί από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα συμπαγές στρώμα άμμου, πάνω από το χώμα που έχει «φυλακίσει» τα οστά.