Για πρώτη φορά άνοιξε για το κοινό το πρωί του Σαββάτου ο ναός της Μητέρας των Θεών Αυτόχθονας στη Λευκόπετρα, που αναστηλώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ξεναγός μας στο μνημείο ο Γιάννης Γραικός, που ήταν υπεύθυνος για το έργο.
Month: May 2016
Το αποκαλυπτικό τρισδιάστατο βίντεο του τάφου του Αριστοτέλη [video]
Ένα αποκαλυπτικό video με τη τρισδιάστατη απεικόνιση του τάφου του Αριστοτέλη έδωσε στην δημοσιότητα ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης που ανακοίνωσε την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα.
Πρόκειται για το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στην περιοχή. Ο τάφος του Αριστοτέλη, διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρα του, καθώς και το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του.
δείτε το βίντεο:
Άγνωστοι αφαίρεσαν πέντε προτομές στο κέντρο της Αθήνας
Με μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, άγνωστοι αφαίρεσαν πέντε προτομές από την υπαίθρια γλυπτοθήκη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στην καρδιά της πόλης.
Η αρπαγή έγινε στις 25 και 26 Μαΐου καθώς οι δράστες, αφού πρώτα απέσπασα τις ορειχάλκινες κεφαλές των Κώστα Ουράνη, Άγγελου Τερζάκη, Κωστή Μπαστιά και Γιώργου θεοτοκά, επέστρεψαν την επομένη και πήραν κι εκείνη του Παντελή Χόρν.
Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο άλσος γίνεται στόχος των κακοποιών, οι οποίοι πωλούν τις προτομές ως σκραπ σε παράνομα χυτήρια.
Πηγή: Καθημερινή
Παγκόσμιο δέος | Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη! (Εικόνες & Βίντεο)
ΣΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ, ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο τάφος του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, του Αριστοτέλη (384- 322 π. Χ.), βρίσκεται στα Στάγειρα, στη σημερινή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Tα αποτελέσματα μετά από πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.
Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη.
Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων
Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων
(Georgios Gemistos Plethon, Κωνσταντινούπολη, περ. 1355 – Σπάρτη, 1452)
Έλληνας φιλόσοφος και πολιτικός άνδρας των αρχών του 15ου αιώνα, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του υστεροβυζαντινού πνευματικού βίου, βαθύς γνώστης του Πλατωνισμού, πολυθεϊστής και ένθερμος υπερασπιστής της φυσικής και πολιτισμικής συνέχειας του Ελληνισμού («εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»), η σκέψη του οποίου επηρέασε έντονα την ιταλική διανόηση της εποχής και συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση του ρεύματος που ονομάστηκε «Αναγέννηση».
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ | Kαλλιτεχνικό Εργαστήρι Του Φειδία Με 130 Αρχαία Αγάλματα Κάτω Από Την Ακρόπολη Και Το Υπουργείο Πολιτισμού Το … Αγνοεί !!!
Κάποιοι από τους πολλούς επίσημους αριθμούς πρωτοκόλλου που έχει πάρει η υπόθεσις… κι όμως παραμένει θαμμένη, κι αυτή όπως και το εργαστήριο κάτω από την Ακρόπολη!!! Και μάζι μ” όλα αυτά, η Αλήθεια και η Ιστορία!
Μερκούρη, Μικρούτσικος, Βενιζέλος, Σταϊκούρας, Καραμανλής, Βουλγαράκης, Λιάπης, Γερουλάνος, έθαψαν το αρχαίο «μαρμαρογλυφείο των Αθηνών»!!!
Μια παράξενη ιστορία πλανάται – χρόνια τώρα – στα στέκια των αρχαιόφιλων, και που εάν είναι αλήθεια, εκθέτει όλους τους υπουργούς Πολιτισμού αυτής της χώρας – από την Μελ. Μερκούρη και μετά! – καθώς και σύσσωμο το υπουργείο!..
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…
Η μυστική ζωή των φυτών, ένα υπέροχο time-lapse βίντεο να δείτε και να μοιραστείτε με όσους αγαπάτε !
Η μυστική ζωή των φυτών, ένα υπέροχο time-lapse βίντεο να δείτε και να μοιραστείτε με όσους αγαπάτε !
«Στην επιφάνεια» το αρχαίο σύστημα υδροδότησης του Πειραιά με τα έργα του μετρό
της Αντιγόνης Καρατάσου απο το http://www.liberal.gr
Με υποδειγματικό σύστημα γινόταν η υδροδότηση του Πειραιά κατά την αρχαιότητα, καθώς στην υποδειγματική αυτή πόλη, τη χτισμένη με τάξη κατά το ιπποδάμειο σύστημα (κανονικά τετράγωνα και όχι άναρχα, σαν την Αθήνα) πηγάδια, φρέατα, δεξαμενές και αγωγοί μετέφεραν το νερό παντού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων έχει ανασκάψει περισσότερες από 600 αρχαίες δεξαμενές. Τα ευρήματα πολλαπλασιάστηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό. Σε περίπου δύο με τρία χρόνια, που το έργο θα ολοκληρωθεί στον σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου θα παρουσιαστούν εντυπωσιακά ευρήματα.
Διπλή γιορτή με δωρεάν βόλτες στα μουσεία
Πολλές ευκαιρίες για δωρεάν επισκέψεις στα μουσεία δίνει αυτή η εβδομάδα, στο πλαίσιο του διπλού εορτασμού: της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σήμερα, και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο.
Continue reading
Η αρχαία και σύγχρονη γη της Κασσώπης
Ορισμένες φορές αρκεί να μπορέσεις να δεις ένα όραμα, να κατανοήσεις, να νιώσεις ότι η ανάπτυξη ξεκινάει από την εφαρμογή των ιδεών που έχουν εμπνευσμένοι άνθρωποι. Η Ηπειρος ξεδιπλώθηκε για μια ακόμη φορά στις αισθήσεις μας, ως μία αρχαία και σύγχρονη γη, γεμάτη ανεξάντλητες δυνατότητες. Παίρνεις δύναμη όταν ακούς ανθρώπους που έχουν επάρκεια στον τομέα τους και πίστη στο αύριο. Και αυτό ακριβώς είναι το κλίμα σε κάθε συνάντηση που οργανώνει το «Διάζωμα». Γιατί αυτή η κυψέλη δημιουργικότητας που κάθε φορά συναντιέται, απαρτίζεται από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, διανοούμενους, δημόσιους λειτουργούς, εκπροσώπους ιδρυμάτων, ανθρώπους που έχουν παλέψει για έργα και ιδέες, με αποτέλεσμα και θετική αλληλεπίδραση.