Σε επερχόμενη έρευνα, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι το σύμπαν έχει συνείδηση. Ναι αλήθεια. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για το τι σημαίνει να είσαι συνειδητός – και ποια αντικείμενα γύρω μας μπορεί να έχουν το δικό τους μυαλό. Τι θα σημαίνει αυτό για το πώς μεταχειριζόμαστε τα αντικείμενα και τον κόσμο γύρω μας; Κουμπώστε μέσα, γιατί τα πράγματα πρόκειται να γίνουν περίεργα.
Τι είναι η Συνείδηση;
Ο βασικός ορισμός της συνείδησης αφήνει σκόπιμα πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Είναι «η φυσιολογική ψυχική κατάσταση της κατάστασης εγρήγορσης των ανθρώπων, που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία των αντιλήψεων, των σκέψεων, των συναισθημάτων, της επίγνωσης του εξωτερικού κόσμου και συχνά στους ανθρώπους (αλλά όχι απαραίτητα σε άλλα ζώα) αυτογνωσία». Λεξικό Ψυχολογίας της Οξφόρδης .
Οι επιστήμονες απλά δεν έχουν μια ενοποιημένη θεωρία για το τι είναι η συνείδηση. Επίσης δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, ή από τι είναι φτιαγμένο.
Ωστόσο, ένα παραθυράκι αυτού του κενού γνώσης είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε εξαντλητικά ότι άλλοι οργανισμοί, ακόμη και άψυχα αντικείμενα, δεν έχουν συνείδηση. Οι άνθρωποι σχετίζονται με τα ζώα και μπορούν να φανταστούν, ας πούμε, ότι οι σκύλοι και οι γάτες έχουν κάποια συνείδηση επειδή βλέπουμε τις εκφράσεις του προσώπου τους και πώς φαίνεται να παίρνουν αποφάσεις. Αλλά ακριβώς επειδή δεν «σχετιζόμαστε» με τους βράχους, τον ωκεανό ή τον νυχτερινό ουρανό, αυτό δεν είναι το ίδιο με το να αποδείξουμε ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν συνείδηση.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι μια φιλοσοφική στάση που ονομάζεται πανψυχισμός , γράφει ο David Crookes του All About Space :
«Αυτό ισχυρίζεται ότι η συνείδηση είναι εγγενής ακόμη και στα πιο μικροσκοπικά κομμάτια της ύλης – μια ιδέα που υποδηλώνει ότι τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της πραγματικότητας έχουν συνειδητή εμπειρία. Κυρίως, σημαίνει ότι η συνείδηση θα μπορούσε να βρεθεί σε όλο το σύμπαν».
Είναι επίσης όπου η φυσική μπαίνει στην εικόνα. Μερικοί επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι το πράγμα που σκεφτόμαστε ως συνείδηση αποτελείται από γεγονότα κβαντικής φυσικής μικροκλίμακας και άλλες «απόκοσμες ενέργειες σε απόσταση», που κυματίζουν με κάποιο τρόπο μέσα στον εγκέφαλό μας και δημιουργούν συνειδητές σκέψεις.
Το αίνιγμα της Ελεύθερης Βούλησης
Ένα από τα κορυφαία μυαλά στη φυσική, ο βραβευμένος με Νόμπελ 2020 και πρωτοπόρος της μαύρης τρύπας Roger Penrose, έχει γράψει εκτενώς για την κβαντική μηχανική ως ύποπτο όχημα της συνείδησης. Το 1989, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο The Emperor’s New Mind , στο οποίο ισχυρίστηκε «ότι η ανθρώπινη συνείδηση δεν είναι αλγοριθμική και είναι προϊόν κβαντικών επιδράσεων».
Ας αναλύσουμε γρήγορα αυτή τη δήλωση. Τι σημαίνει για την ανθρώπινη συνείδηση να είναι «αλγοριθμική»; Λοιπόν, ένας αλγόριθμος είναι απλώς μια σειρά προβλέψιμων βημάτων για την επίτευξη ενός αποτελέσματος, και στη μελέτη της φιλοσοφίας, αυτή η ιδέα παίζει μεγάλο ρόλο σε ερωτήσεις σχετικά με την ελεύθερη βούληση έναντι του ντετερμινισμού.
Μήπως ο εγκέφαλός μας απλώς εκτελεί διαδικασίες που μοιάζουν με μαθηματικά που μπορούν να τηλεσκοπηθούν εκ των προτέρων; Ή συμβαίνει κάτι άγριο που μας επιτρέπει την αληθινή ελεύθερη βούληση, δηλαδή την ικανότητα να παίρνουμε ουσιαστικά διαφορετικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας;
Μέσα στην ίδια τη φιλοσοφία, η μελέτη της ελεύθερης βούλησης χρονολογείται τουλάχιστον αιώνες πριν. Αλλά η επικάλυψη με τη φυσική είναι πολύ νεότερη. Και αυτό που ισχυρίστηκε ο Penrose στο The Emperor’s New Mind είναι ότι η συνείδηση δεν είναι αυστηρά αιτιολογική επειδή, στο πιο μικροσκοπικό επίπεδο, είναι προϊόν απρόβλεπτων κβαντικών φαινομένων που δεν συμμορφώνονται με την κλασική φυσική.
Λοιπόν, πού μας αφήνουν όλες αυτές οι βασικές πληροφορίες; Εάν ξύνετε το κεφάλι σας ή κάνετε κάποιες άβολες σκέψεις, δεν είστε μόνοι. Αλλά αυτές οι ερωτήσεις είναι ουσιαστικές για τους ανθρώπους που μελετούν τη φιλοσοφία και την επιστήμη, επειδή οι απαντήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε ολόκληρο το σύμπαν γύρω μας. Το αν οι άνθρωποι έχουν ή όχι ελεύθερη βούληση έχει τεράστιες ηθικές επιπτώσεις, για παράδειγμα. Πώς τιμωρείτε εγκληματίες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν διαφορετικά;
Η συνείδηση είναι παντού
Στη φυσική, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να μάθουν βασικά πράγματα από μια μελέτη της συνείδησης ως κβαντικό φαινόμενο. Εδώ συναντάμε ξανά τους σημερινούς ερευνητές: τον Johannes Kleiner, μαθηματικό και θεωρητικό φυσικό στο Κέντρο Μαθηματικής Φιλοσοφίας του Μονάχου, και τον Sean Tull, μαθηματικό στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο Kleiner και ο Tull ακολουθούν το παράδειγμα του Penrose, τόσο στο βιβλίο του του 1989 όσο και σε μια εργασία του 2014 όπου περιγράφει λεπτομερώς την πεποίθησή του ότι οι μικροδιεργασίες του εγκεφάλου μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μοντελοποιήσουν πράγματα για ολόκληρο το σύμπαν. Η θεωρία που προκύπτει ονομάζεται ολοκληρωμένη θεωρία πληροφοριών (IIT) και είναι μια αφηρημένη, «άκρως μαθηματική» μορφή της φιλοσοφίας που εξετάζουμε.
Στο IIT, η συνείδηση είναι παντού, αλλά συσσωρεύεται σε μέρη όπου χρειάζεται για να βοηθήσει στη συγκόλληση διαφορετικών σχετικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτο με έναν τόνο συστημάτων που πρέπει να αλληλοσυνδέονται, επομένως υπάρχει πολλή συνείδηση (ή phi , όπως είναι γνωστή η ποσότητα στο IIT) που μπορεί να υπολογιστεί. Σκεφτείτε όλα τα μέρη του εγκεφάλου που συνεργάζονται, για παράδειγμα, για να σχηματίσουν μια εικόνα και να αισθανθείτε τη μνήμη ενός μήλου στο μάτι του μυαλού σας.
Το επαναστατικό πράγμα στο IIT δεν σχετίζεται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο – είναι ότι η συνείδηση δεν είναι καθόλου βιολογική, αλλά είναι απλώς αυτή η τιμή, ph , που μπορεί να υπολογιστεί αν γνωρίζετε πολλά για την πολυπλοκότητα αυτού που είστε μελετώντας.
Εάν ο εγκέφαλός σας έχει σχεδόν αμέτρητα αλληλένδετα συστήματα, τότε ολόκληρο το σύμπαν πρέπει να έχει ουσιαστικά άπειρα. Και αν εκεί συσσωρεύεται η συνείδηση, τότε το σύμπαν πρέπει να έχει πολύ φι .
Γεια σου, σου είπαμε ότι αυτό θα γίνει περίεργο.
«Η θεωρία αποτελείται από έναν πολύ περίπλοκο αλγόριθμο που, όταν εφαρμόζεται σε μια λεπτομερή μαθηματική περιγραφή ενός φυσικού συστήματος, παρέχει πληροφορίες για το εάν το σύστημα είναι συνειδητό ή όχι και τι έχει επίγνωση», είπε ο Kleiner στο All About Space . «Αν υπάρχει ένα απομονωμένο ζεύγος σωματιδίων που επιπλέει κάπου στο διάστημα, θα έχουν κάποια υποτυπώδη μορφή συνείδησης εάν αλληλεπιδράσουν με τον σωστό τρόπο».
Ο Kleiner και ο Tull εργάζονται για να μετατρέψουν το IIT σε αυτόν τον πολύπλοκο μαθηματικό αλγόριθμο—καθορίζοντας το πρότυπο που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει πώς λειτουργούν τα συνειδητά πράγματα.
Σκεφτείτε το κλασικό φιλοσοφικό σχόλιο, «Σκέφτομαι, άρα είμαι», και μετά φανταστείτε δύο ιδιοφυΐες να το μετατρέπουν σε μια εφαρμόσιμη φόρμουλα όπου αντικαθιστάτε εκατό διαφορετικές τιμές αριθμών και καταλήγετε στη συγκεκριμένη απάντησή σας «Είμαι».
Το επόμενο βήμα είναι να τσακίσουμε πραγματικά τους αριθμούς και μετά να καταπιαστούμε με τις ηθικές συνέπειες ενός υποθετικά συνειδητοποιημένου σύμπαντος. Είναι μια συναρπαστική στιγμή να είσαι φιλόσοφος—ή να είσαι φιλόσοφος αριθμομηχανή.