Τον Δεκέμβριο του 2024 θα δούμε ένα σπάνιο «μαύρο φεγγάρι», έναν όρο για τη δεύτερη νέα σελήνη σε έναν ημερολογιακό μήνα.
Η δεύτερη νέα σελήνη του Δεκεμβρίου θα συμβεί στις 5:27 μ.μ. ET (2227 GMT) στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ, δύο ημέρες αφότου το φεγγάρι που φθίνει περνά δίπλα από τον Ερμή στον ουρανό πριν την αυγή.
Ένα δεύτερο νέο φεγγάρι ονομάζεται μερικές φορές «μαύρο φεγγάρι», όπως δύο πανσέληνοι σε ένα μήνα ονομάζονται μερικές φορές «μπλε φεγγάρι» —αν και κανένας από τους δύο δεν είναι αληθινός αστρονομικός όρος.
Τα νέα φεγγάρια συμβαίνουν όταν ο ήλιος και η σελήνη μοιράζονται το ίδιο ουράνιο μήκος, μια θέση που ονομάζεται επίσης σύνδεσμος. Δεν μπορείτε να δείτε το φεγγάρι κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης από τη Γη επειδή η φωτισμένη πλευρά είναι στραμμένη μακριά από εμάς. Μόνο κατά τις εκλείψεις ηλίου γίνονται ορατές οι νέες σελήνες.
Οι νύχτες της νέας σελήνης είναι ένα όφελος για τους αστρονόμους τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες. η έλλειψη φωτεινού φεγγαριού σημαίνει ότι τα πιο αμυδρά αντικείμενα είναι πιο εύκολα ορατά στον ουρανό. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα το χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, όταν εκτός από το ότι δεν υπάρχει παρεμβολή από το φεγγάρι, ο αέρας τείνει να είναι πιο ξηρός και να προσφέρει καλύτερη θέαση μέσω τηλεσκοπίων.
H Σύνοδος του Ερμή
Στις 28 Δεκεμβρίου στις 11:24 μ.μ. Ανατολική ώρα, η σελήνη θα είναι σε σύνοδο με τον Ερμή. τα δύο θα εμφανιστούν περίπου 6 μοίρες μεταξύ τους. Το ίδιο το συμβάν δεν θα είναι ορατό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη ο Ερμής θα ανατείλει στις 5:38 π.μ. στις 28 Δεκεμβρίου και ο ήλιος ακολουθεί στις 6:48 π.μ. Η σελήνη, εν τω μεταξύ, ανατέλλει στις 5:26 π.μ. Αν κάποιος κοιτάξει προς τον ανατολικό ορίζοντα στις 6:15 π.μ. μπορεί κανείς να εντοπίσει τον Ερμή και το φεγγάρι, και τα δύο περίπου 6 μοίρες ύψος. η σελήνη θα είναι μια λεπτή ημισέληνος και στα δεξιά του Ερμή. Η εγγύτητα με τον ορίζοντα καθιστά την εντόπιση των δύο μια πρόκληση, αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το φεγγάρι για να προσανατολιστεί.
Για να δείτε τη σύνδεση πρέπει να πάτε προς τα ανατολικά. στο Κάιρο, για παράδειγμα, η σύνοδος είναι στις 6:24 π.μ. τοπική ώρα στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το In-the-sky.org. Η ανατολή του ηλίου είναι στις 6:50 π.μ. αλλά ο Ερμής ανατέλλει στις 5:13 π.μ. και η σελήνη στις 5:33 π.μ. Την ώρα της σύνοδο (6:24 π.μ.) η σελήνη είναι 8 μοίρες ψηλά στα νοτιοανατολικά και ο Ερμής στις 13 μοίρες.
Από το Κέιπ Τάουν, η θέαση είναι λίγο καλύτερη, επειδή το αυστραλιανό καλοκαίρι σημαίνει ότι ο ήλιος ανατέλλει νωρίτερα, στις 5:36 π.μ., οπότε η σύνδεση γίνεται μετά την ανατολή του ηλίου. Ο Ερμής ανατέλλει εκεί στις 4:12 π.μ. τοπική ώρα και η σελήνη στις 3:48 π.μ. Το ζεύγος θα έχει ύψος περίπου 10 μοίρες στις 5:00 π.μ. με τη σελήνη πάνω και στα δεξιά του Ερμή.
Ορατοί πλανήτες
Τη νύχτα της ίδιας της νέας Σελήνης, ο Ερμής θα είναι μόλις ορατός στους ουρανούς της αυγής της 31ης Δεκεμβρίου, ανατέλλει στις 5:45 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Η ανατολή του ηλίου δεν είναι μέχρι τις 7:20 π.μ. στις 6:45 π.μ. Ο υδράργυρος θα είναι περίπου 9 μοίρες ψηλά στα νοτιοανατολικά – δύσκολο να τον δούμε αλλά όχι αδύνατο με επίπεδο ορίζοντα και καθαρές συνθήκες.
Το απόγευμα, περίπου στις 18:00, η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα βρίσκονται στο νοτιοδυτικό ουρανό, στους 22 βαθμούς και 35 βαθμούς αντίστοιχα. Στη Νέα Υόρκη η Αφροδίτη δύει στις 8:27 μ.μ. και ο Κρόνος στις 9:57 μ.μ. Ο Δίας, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στα ανατολικά περίπου στα μισά του δρόμου προς το ζενίθ από τον ορίζοντα στις 43 μοίρες. ο πλανήτης θα βρίσκεται στα αριστερά του Aldebaran, του λαμπρότερου άστρου στον Ταύρο και η αντίθεση μεταξύ των δύο – το Aldebaran είναι πολύ πιο κόκκινο από τον Δία – τους κάνει εύκολο να εντοπιστούν. Ο Δίας δύει στις 31 Δεκεμβρίου στις 5:26 π.μ. Ο Άρης ανατέλλει στις 6:07 μ.μ. και μέχρι τις 8 μ.μ. είναι 20 μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. είναι ορατό μέχρι την ανατολή του ηλίου.
Στο νότιο ημισφαίριο, οι μέρες είναι μεγάλες – στο γεωγραφικό πλάτος του Μπουένος Άιρες ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει μέχρι τις 9 μ.μ. (το ηλιοβασίλεμα εκεί στις 30 Δεκεμβρίου είναι στις 8:09 μ.μ.) και η ανατολή του ηλίου είναι νωρίς. στις 5:43 π.μ. στο Μπουένος Άιρες. Τις πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, ο υδράργυρος ανεβαίνει στις 4:18 π.μ., και όπως και στο βόρειο ημισφαίριο είναι μόνο περίπου 7 μοίρες σε ύψος μέχρι τις 5 π.μ.
Στις 30 Δεκεμβρίου, όπως και στο βόρειο ημισφαίριο, θα δει κανείς την Αφροδίτη και τον Κρόνο στα δυτικά, με την Αφροδίτη πιο κοντά στον ορίζοντα και τον Κρόνο πάνω και δεξιά (βόρεια). Στο Μπουένος Άιρες η Αφροδίτη δύει στις 22:54, ο Κρόνος στις 23:44. Στρίβοντας βορειοανατολικά θα δείτε τον Δία. Από τα μέσα νότια γεωγραφικά πλάτη ο πλανήτης φαίνεται να βρίσκεται κάτω από το Aldebaran. Ο Δίας δύει στις 4:00 π.μ. της 31ης Δεκεμβρίου. Στο Μπουένος Άιρες ο Άρης ανατέλλει στις 9:42 μ.μ. και χρειάζεται λίγος χρόνος για να φτάσετε αρκετά ψηλά για να δείτε εύκολα. έως τις 11:30 μ.μ. ο κόκκινος πλανήτης έχει ύψος μόλις 18 μοίρες στα βορειοανατολικά.
Αστέρια και αστερισμοί
Οι χειμερινοί αστερισμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τους παρατηρητές του Βορείου Ημισφαιρίου τον Ιανουάριο. Περίπου στις 6 μ.μ. Ο Ωρίωνας, ο Κυνηγός, βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα αστέρια του να εμφανίζονται καθώς ο ουρανός σκοτεινιάζει. Ο Ωρίωνας αντιμετωπίζει τον Ταύρο, ο οποίος νωρίς το βράδυ βρίσκεται πάνω από τον Κυνηγό (ο αστερισμός είναι στην πραγματικότητα δυτικά και βόρεια). Μπορεί κανείς να δει τους Υάδες, ένα σύμπλεγμα φωτεινών αστεριών που είναι το «πρόσωπο» του ταύρου.
Κοιτάζοντας αριστερά, πάνω από το κεφάλι του Ωρίωνα, βλέπει κανείς την Auriga, τον Ηνίοχο. Για να το βρείτε, αναζητήστε τη Ζώνη του Ωρίωνα και μετά τον Μπετελγκέζ, τον δεξιό ώμο του Κυνηγού (ο αριστερός του από την οπτική γωνία ενός επίγειου παρατηρητή). Ο Betelgeuse είναι αναγνωρίσιμος καθώς είναι εμφανώς κοκκινοπορτοκαλί.
Κοιτάζοντας σχεδόν ευθεία προς τα πάνω από τον Betelgeuse θα δει κανείς το Aldebaran, ένα άλλο αστέρι με πορτοκαλί χρώμα που θα βρίσκεται στα δεξιά του Δία, το οποίο θα είναι ελαφρώς φωτεινότερο και θα εκπέμπει σταθερό φως. Εάν μπορείτε να δείτε τα αστέρια να λάμπουν, θα παρατηρήσετε ότι ο Δίας δεν το κάνει. σημαδεύοντάς τον ως πλανήτη. Τραβήξτε μια γραμμή κατευθείαν από το Aldebaran μέσω του Δία και θα φτάσετε στη μέση της Auriga, χτυπώντας τελικά ένα πιο αμυδρό αστέρι που ονομάζεται Menkalinan ή Beta Aurigae. Πάνω από το Menkalinan είναι το Capella, αισθητά πιο φωτεινό και κιτρινωπό λευκό.
Περίπου στις 9 μ.μ. στις 30 Δεκεμβρίου, τα Canis Major και Canis Minor, τα «κυνηγετικά σκυλιά» του Ωρίωνα, έχουν καθαρίσει και τα δύο τον ορίζοντα και βρίσκονται στα νοτιοανατολικά. Το Canis Major βρίσκεται κάτω από τον Ωρίωνα (στα νότια και ανατολικά του) ενώ το Canis Minor είναι στα ανατολικά (στα δεξιά του Ωρίωνα, στα αριστερά του παρατηρητή). Το Canis Major, το Big Dog, περιέχει τον Σείριο, το λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό. Κοιτώντας αριστερά και πάνω από τον Σείριο θα δει κανείς τον Προκύωνα, το λαμπρότερο αστέρι του Μικρού Σκύλου. Ο Procyon, ο Sirius και ο Betelgeuse στον Ωρίωνα σχηματίζουν τον αστερισμό του Χειμερινού Τριγώνου που είναι εύκολο να δει κανείς ακόμη και από τοποθεσίες με φωτορύπανση σε πόλεις και προάστια.
Μέχρι τις 11 μ.μ. Ο Λέων το Λιοντάρι έχει αναστηθεί πλήρως. μπορεί κανείς να το εντοπίσει αναζητώντας τον Σείριο που από εκείνο το σημείο βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά. Στρίψτε προς τα αριστερά (προς τα ανατολικά) και προς τα πάνω. θα δει κανείς τον Προκύωνα. Συνεχίστε αριστερά από το Procyon και προς τα κάτω ελαφρώς έως ότου το ένα είναι στραμμένο σχεδόν προς τα ανατολικά. κάποιος θα πρέπει να μπορεί να δει τον Regulus, ή το Alpha Leonis, που ονομάζεται επίσης Cor Leonis, η Καρδιά του Λιονταριού. Το Regulus βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας δρεπανοειδούς ομάδας αστεριών που είναι το κεφάλι και η χαίτη του Λέοντα. Κοιτάξτε προς τον ορίζοντα και προς τα αριστερά και συναντά την Denebola, την ουρά του λιονταριού. Αυτή τη στιγμή της νύχτας ο Ωρίωνας είναι πλήρως «όρθιος» με τα αστέρια της Ζώνης να κάνουν μια γραμμή από την ανατολή προς τη δύση με ελαφρά γωνία προς τα πάνω. είναι πολύ πιο εύκολο να δούμε το σχήμα που σχηματίζει τους ώμους και τα πόδια του Ωρίωνα. Δεξιά και κάτω από τη Ζώνη είναι ένα φωτεινό μπλε-λευκό αστέρι. αυτός είναι ο Ρίγκελ, οι πρόποδες του Ωρίωνα.
Εάν τα τοπικά φώτα της πόλης δεν είναι πολύ έντονα, μπορεί κανείς να εντοπίσει ένα πιο αμυδρό αστέρι ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Rigel. Αυτή είναι η αρχή του Ηριδανού, του ποταμού, και το αστέρι ονομάζεται Cursa ή Beta Eridani, καθώς είναι το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό. Το λαμπρότερο αστέρι του Ηριδανού, το Achernar, δεν είναι ορατό καθόλου βόρεια των 33 μοιρών γεωγραφικού πλάτους. Στις ηπειρωτικές ΗΠΑ αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε μια από τις πολιτείες κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, στο νότιο μισό της Αριζόνα ή του Νέου Μεξικού ή στο Σαν Ντιέγκο.
Για τους παρατηρητές του Νοτίου Ημισφαιρίου, ο Ιανουάριος είναι όταν ο Πούπις, η Καρίνα και η Βέλα, οι τρεις αστερισμοί που συνθέτουν το πλοίο (που συνδέονται με την Αργώ, το διάσημο πλοίο του Ιάσονα και των Αργοναυτών) προεξέχουν, αναδύονται στα νοτιοανατολικά καθώς ο ουρανός σκοτεινιάζει. Καθώς είναι το αυστραλιανό καλοκαίρι, ο ουρανός διαρκεί περίπου στις 9 μ.μ. για να σκοτεινιάσει τελείως (στο Μπουένος Άιρες το πολιτικό λυκόφως τελειώνει στις 8:38 μ.μ.) Σε εκείνο το σημείο του βορειοανατολικού ουρανού θα έβλεπε κανείς έναν «ανάποδα» Ωρίωνα, με τα αστέρια της Ζώνης πάνω από τον Betelgeuse, που είναι κάτω από τη Ζώνη και στα δεξιά .
Ο Rigel, εν τω μεταξύ, είναι προς τα πάνω και προς τα αριστερά, και αυτή τη φορά, όταν ακολουθεί κανείς τον ποταμό από την Cursa, περνάει τον ουρανό μέσω του ζενίθ σε ένα σημείο ύψους 64 μοιρών στα νοτιοανατολικά, στο Achernar. Αν κάποιος χρησιμοποιήσει τον Betelgeuse και τον Sirius ως «δείκτες», μπορεί να τραβήξει μια γραμμή μεταξύ τους προς τα νότια (αυτό θα είναι προς τα δεξιά) και πάνω από αυτή τη γραμμή είναι το φωτεινό Canopus, το πιο λαμπρό αστέρι στην Carina, η καρίνα του πλοίου, περίπου 47 μοίρες ψηλά τα νοτιοανατολικά. Μεταξύ Canopus και Sirius είναι μια ομάδα επτά πιο αμυδρά αστέρια που σχηματίζει ένα μακρύ σχήμα κάτι σαν πόδι. Αυτός είναι ο Πούπις, η Τράπουλα για τα κακά. Κοιτάξτε ακριβώς νότια (στα δεξιά) και μπορείτε να δείτε τη δακτυλιοειδή ομάδα αστεριών που είναι η Vela, το Sail.
Στρίβοντας λίγο νοτιότερα –θα είναι δεξιά– μπορεί κανείς να δει το Crux, τον Σταυρό του Νότου, που καλύπτει μια περιοχή μεταξύ 6 και 12 μοιρών ψηλά στα νότια-νοτιοανατολικά. Από το γεωγραφικό πλάτος του Μπουένος Άιρες, το Crux δεν δύει ποτέ. σε αυτό το σημείο ανεβαίνει από το χαμηλό του σημείο ακριβώς πάνω από τον νότιο ορίζοντα.
Θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα νέα φεγγάρια για να δείτε ή να φωτογραφίσετε απίστευτα αξιοθέατα στον νυχτερινό ουρανό; Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα καλύτερα τηλεσκόπια μας για τον οδηγό προβολής πλανητών και τους γενικότερους οδηγούς μας για τα καλύτερα κιάλια και τα καλύτερα τηλεσκόπια. Αν σας ενδιαφέρει να τραβήξετε τις δικές σας εντυπωσιακές εικόνες νυχτερινού ουρανού, έχουμε έναν οδηγό για το πώς να φωτογραφίζετε τον νυχτερινό ουρανό, πώς να φωτογραφίζετε τους πλανήτες, καθώς και προτάσεις για τις καλύτερες κάμερες για αστροφωτογραφία και τους καλύτερους φακούς για αστροφωτογραφία.