Δεν έχουν τελειωμό οι ανακαλύψεις των Τούρκων στην Μικρά Ασία. Σήμερα όμως ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ολόκληρου του αγάλματος της Θεάς Κυβέλης, της «μητέρας θεάς της Ανατολίας» (όπως αναφέρουν οι Τούρκοι), σε ανασκαφές στην πόλη Ορντού, στην Κερασούντα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, γράφει ο τουρκικός τύπος.
Γεμάτη Ελλάδα είναι τα « άγια χώματα» της ελληνικής Μικράς Ασίας, τα οποία βγάζουν συνεχώς αρχαία ευρήματα, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αδιάκοπη ελληνική παρουσία πολλών αιώνων.
Το ιστορικό γλυπτό της αρχαίας Θεάς Κυβέλης κάθεται σε θρόνο ζυγίζει 200 κιλά, ενώ έχει ύψος 110 εκατοστά. Είναι επίσης το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρέθηκε στην Τουρκία στην αρχική του θέση.
Το αρχαίο ελληνικό τεχνούργημα ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές που ξεκίνησε ομάδα 25 αρχαιολόγων με επικεφαλής τον επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκάζι, καθηγητή Δρ Σουλεϊμάν Γιουτζέλ.
«Συνεχίζουμε το έργο μας ασταμάτητα. Πριν από δύο μέρες βρήκαμε και άλλα εξαιρετικά τεχνουργήματα. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το άγαλμα παρέμεινε άθικτο μέσα στα τείχη της εισόδου του φρουρίου της Kurul.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι το ανεκτίμητο άγαλμα θα μεταφερθεί αργότερα στο αρχαιολογικό μουσείο στην πόλη Ordu.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος δήμαρχος της περιοχής Ενβέρ Γιλμάζ δεσμεύθηκε να παρέχει 500.000 τουρκικές λίρες για όλες τις ανασκαφές στο φρούριο της Kurul.
Είπε επίσης ότι το φρούριο θα μετατραπεί σε ένα υπαίθριο μουσείο στο εγγύς μέλλον και ελπίζει ότι οι ανασκαφές θα συμβάλλουν στον τουρισμό της περιοχής.
Η αρχαία Θεά Κυβέλη, είναι το σύμβολο της ευημερίας με την έγκυο κοιλιά της, καθισμένη στο θρόνο της. Στην ελληνική μυθολογία η Κυβέλη συνδέεται με την εύφορη φύση και τα βουνά.