ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ : Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017 στο Μουσείο Μπενάκη 16-21 Μαΐου 2017

Spread the love

 

Με τιμώμενο το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», γιορτάζεται φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Κάθε χρόνο, η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μουσεία, με ελεύθερη είσοδο, αλλά και ποικίλες δράσεις που ξεπερνούν κατά τα πολύ την παραπάνω ημερομηνία. 

Ξεναγήσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά εργαστήρια, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και εκθέσεις είναι μερικές από τις δράσεις που εμπλουτίζουν τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με την κεντρική εκδήλωση να πραγματοποιείται στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Παρασκευή, 19 Μαΐου και ώρα 19:00, στα Καλάβρυτα.

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που εγκαινιάστηκε το 2005, στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ενώ ο περιβάλλων χώρος του έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος.

 

Είναι το κτίριο στο οποίο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας, γεγονός που «υποστηρίζει» με τον πιο δραματικό τρόπο τη θεματική του φετινού εορτασμού.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

καταλογος μουσειων 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), με τη συμμετοχή στον εορτασμό να αυξάνεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Το 2016, για παράδειγμα, περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις. Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την επιλογή του φετινού θέματος, ο ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.


Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από τις 16 έως τις 21 Μαΐου 2017.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα κτήρια του Μουσείου, τόσο στις μόνιμες όσο και στις περιοδικές εκθέσεις.

Tο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη  την Πέμπτη 18 Μαΐου σε όλα τα καταστήματά του (Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3 και Πειραιώς 138) θα διαθέτει τα αντικείμενά με έκπτωση 10% , ενώ για τα μέλη η έκπτωση θα είναι 20%. Οι εκδόσεις του Μουσείου θα διατεθούν με έκπτωση 30% για όλους.

Επιπλέον, το κατάστημα της Πειραιώς 138, καθώς και το benakishop.gr θα έχουν μεγάλες προσφορές σε επιλεγμένα είδη από την Πέμπτη 18 Μαΐου έως και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017.

Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1

—Τιμητική εκδήλωση για την Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη (Τρίτη 16 Μαΐου 2017, 19:30).

Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να αναδείξει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, για 14η συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη.

Θα μιλήσουν οι: Άγγελος Δεληβορριάς (Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Φωτεινή Παπαδοπούλου (Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη) και Λουκία Λουίζου Χατζηγαβριήλ (Διευθύντρια της Πινακοθήκης Α.Γ. Λεβέντη). Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Παναγίδου (Μορφωτικός Σύμβουλος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομη ταινία με τίτλο «Λεβέντειος Πινακοθήκη – Όραμα και Δημιουργία» και θα μιλήσουν επίσης σε βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις οι Paul Dujardin (Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Bozar των Βρυξελλών) και ο Wim Van Der Weiden (Chairman της European Museum Academy – ΕΜΑ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

—«Συντηρητές υπό έκθεση» (Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 12:00-17:00).

Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να «διεισδύσουν» οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να «ανιχνεύσουν» την ιστορία τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

—«Φαρενάιτ 451 – Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα» (Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 14:00-14:30, 16:00-16:30, 18:00-18:30 και 20:00-20:30).

Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017 που είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα.

Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα με αριθμό ευρετηρίου ΓΕ 2701. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen  της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μ.Χ. Συγκαταλέγεται στη σημαντική δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου. Με αφορμή αυτό το κινεζικό πιάτο, ο δρ Γιώργος Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει τέσσερις ξεναγήσεις αποκαλύπτοντάς μας μια αμφιλεγόμενη διήγηση του ιστορικού Σίμα Τσιέν  (145/135–86 π.Χ.).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

—«Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής» (Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00-12:00 και 14:00-15:00).

Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων. Συνοδοιπόρος μας σε αυτήν την περιήγηση θα είναι η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου.

Αριθμός ατόμων ανά ξενάγηση: 20 άτομα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ. 2103251311, Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-14:00.

 

Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

—Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη: «Οι «κρυμμένες» φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους» (Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00-12:00 και 14:00-15:00).

Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτήριο της οδού Πειραιώς όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Μουσείων, το προσωπικό του Τμήματος θα επιλέξει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες.

Θα ταξιδέψουμε στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρακολουθώντας τους περιηγητές φωτογράφους να αποτυπώνουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εισάχθηκε και αντιμετωπίστηκε το νέο «μέσο» αποτύπωσης εικόνων στην ελληνική κοινωνία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ξένοι φωτογράφοι στη διάδοση της τέχνης.

Αφετηρία θα αποτελέσει το σπάνιο έργο του πρώτου Έλληνα φωτογράφου Φίλιππου Μαργαρίτη. Παράλληλα, θα γίνονται αναφορές και σε θέματα που άπτονται της τεχνολογικής εξέλιξης του μέσου, καθώς και στους τεχνικούς περιορισμούς που υπήρχαν και οι οποίοι έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να διευρυνθεί η θεματογραφία.
Αριθμός ατόμων ανά ξενάγηση: 10 άτομα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφoρίες-κρατήσεις: τηλ. 210 7211033, Δευτέρα-Πέμπτη 11:00-16:00.

—Athens Jewelry Week: «Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να ονοματίσεις» (Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 19:00-23:00, Παρασκευή 19 Μαΐου έως Κυριακή 21 Μαΐου, 11:00-16:00).

Η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του «Athens Jewelry Week» παρουσιάζει ένα διαδραστικό εργαστήριο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Οι επισκέπτες θα κληθούν να παρακολουθήσουν μια προβολή/έκθεμα που θίγει/εικονογραφεί με συμβολικό τρόπο αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ζητήματα, τα οποία αποτελούν ταμπού ή δεν είναι «αποδεκτό» να ειπωθούν/ σχολιαστούν ευθέως. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να «αντιδράσουν» στην αισθητηριακή αυτή εμπειρία και να πάρουν θέση, μέσα από μία δημιουργική διαδικασία. Θα επιλέξουν υλικά που τους εκφράζουν, θα συνθέσουν εικόνες και συναισθήματα, και θα δημιουργήσουν ένα φορέσιμο καλλιτεχνικό αντικείμενο-statement. Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουν την όλη εμπειρία, αφήνοντας το ίχνος τους στους τοίχους του μουσείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.