Αστρονόμοι ανακάλυψαν ηλιακό σύστημα με έξι αστέρια

Spread the love

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα αστρικό σύστημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο: έξι αστέρια ζευγαρωμένα σε τρία δυαδικά συστήματα, όλα σε τροχιά μεταξύ τους ως ένα γιγάντιο σμήνος.

Υπάρχουν μια χούφτα άλλα συστήματα εξαπλών αστέρων εκεί έξω, σύμφωνα με τους The New York Times, αλλά κανένα στην απίστευτη τριπλή-δυαδική διάταξη του νέου συστήματος, που ονομάστηκε TIC 168789840.

Το σύστημα, το οποίο εντοπίστηκε από τον δορυφόρο TESS της NASA για κυνήγι εξωπλανητών , είναι αρκετά δροσερό και παράξενο για να είναι αξιοσημείωτο από μόνο του — αλλά τώρα οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις παραξενιές του πώς σχηματίζονται τα αστέρια το ένα κοντά στο άλλο εξαρχής.

«Το σύστημα υπάρχει ενάντια στις πιθανότητες», δήλωσε στους NYT ο επιστήμονας δεδομένων της NASA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μπράιαν Πάουελ. Δυστυχώς, τέσσερα από τα έξι αστέρια περιφέρονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο που θα καταβροχθίσουν και θα καταστρέψουν αμέσως τυχόν εξωπλανήτες που σχηματίζονται κοντά τους – έτσι δεν θα υπήρχαν εξωγήινοι γύρω για να ερευνήσουν το παρελθόν των άστρων.

Αλλά τα άλλα δύο αστέρια διατηρούν την απόσταση τους, επομένως είναι τεχνικά πιθανό να υπάρχουν κάποιοι κόσμοι που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη σε τροχιά γύρω τους και να παρακολουθούν τα άλλα δύο δυαδικά συστήματα από μακριά, σύμφωνα με έρευνα που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο The Astronomical Journal.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι πώς σχηματίστηκε το εξαπλό σύστημα.

Αλλά υποψιάζονται ότι τα τρία πρώτα αστέρια σχηματίστηκαν σε συνεννόηση και στη συνέχεια κάθε διαδοχικό απέκτησε τον δικό του δυαδικό σύντροφο αφού πέρασε μέσα από μια συστάδα κοσμικού αερίου.

Αλλά δεν θα ξέρουν, σύμφωνα με τους NYT, μέχρι να βρουν ένα άλλο σύστημα σαν αυτό για να το ελέγξουν. «Απλώς το γεγονός ότι υπάρχει με ταράζει το μυαλό», είπε ο Πάουελ στους NYT. «Θα ήθελα απλώς να είμαι σε ένα διαστημόπλοιο, να παρκάρω δίπλα σε αυτό το πράγμα και να το δω από κοντά».