Τεράστια ηλιακή καταιγίδα έπληξε τη Γη

Spread the love

Την Παρασκευή (01/12) μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα έπληξε τη Γη, σύμφωνα με Αμερικανούς μετεωρολόγους.

«Η καταιγίδα προβλέπεται να πλήξει τη Γη το μεσημέρι της 1ης Δεκεμβρίου.

»Εάν το μαγνητικό πεδίο είναι σωστά προσανατολισμένο, αναμένουμε ότι το σέλας θα εμφανιστεί στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη», ανέφερε η Dr Skov στο «X».

Οι ηλιακές καταιγίδες βαθμολογούνται σε μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι το πιο ακραίο φαινόμενο.

Η ηλιακή καταιγίδα της Παρασκευής 1/12 ήταν G3.

Σύμφωνα με το yourweather.com, μια ηλιακή καταιγίδα G3 «έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει διακυμάνσεις ισχύος στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δυσκολίες στον έλεγχο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και προβλήματα στην πλοήγηση.

Σύμφωνα με τη NOAA, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, αναμενόταν να επηρεάσει την Γη την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3.

Tην τελευταία φορά που παρόμοιας ισχύος γεωμαγνητική καταιγίδα έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας έγιναν μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα.

Ωστόσο, το Βόρειο Σέλας εξαιρετικά σπάνια γίνεται ορατό στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, αφού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα μόνο στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Κι όμως, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, να γίνει ξανά ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σφοδρές ηλιακές καταιγίδες θα χτυπήσουν τη Γη το 2024 – Πώς θα επηρεάσουν τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο

Σε αντίθεση με την πρόβλεψη της NASA, Ινδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ηλιακές καταιγίδες θα χτυπήσουν τον πλανήτη μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους

Έντονες «ηλιακές καταιγίδες» που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε δορυφόρους τηλεπικοινωνιών και να διαταράξουν το διαδίκτυο, αναμένεται να πλήξουν τη Γη πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο – πιθανότατα στις αρχές του 2024.

Σε αντίθεση με την πρόβλεψη της NASA, που αναμένει το φαινόμενο στα τέλη του 2025, Ινδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ηλιακές καταιγίδες θα χτυπήσουν τον πλανήτη μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους, επηρεάζοντας μάλιστα τις τηλεπικοινωνίες για εβδομάδες.

Περίπου κάθε 11 χρόνια, ο ήλιος περνάει αυτό που είναι γνωστό ως «ηλιακό μέγιστο», όταν πολλές παράξενες σκοτεινές κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνειά του.

Αυτές οι «ηλιακές κηλίδες» προκαλούνται από μαζικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου μας.

Εκτοξεύουν επίσης βίαιες εκρήξεις ενέργειας προς τη Γη, προκαλώντας έτσι τις λεγόμενες «ηλιακές καταιγίδες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης, Δρ Dibyendu Nandi, φυσικός από το Κέντρο Αριστείας Διαστημικών Επιστημών IISER Kolkata στην Ινδία, «οι πιο έντονες καταιγίδες μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά και να διαταράξουν δορυφορικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης».

«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρές διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο που θέτουν εκτός λειτουργίας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους».