Τεράστιος αστεροειδής «City Killer» θα περάσει ανάμεσα από Γη και Σελήνη το Σάββατο το βράδυ – Πώς θα δείτε την πορεία του

Spread the love

Ο αστεροειδής θα είναι ορατός από τη Γη με κιάλια – Συμβαίνει μία φορά τη 10ετία Ένας αστεροειδής αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει μια πόλη θα περάσει ανάμεσα στις τροχιές της Γης και της Σελήνης αυτό το Σαββατοκύριακο. Το αντικείμενο, με το όνομα 2023 DZ2, ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα.

Το Σάββατο, θα περάσει σε απόσταση 515.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι, πριν πετάξει δίπλα στη Γη ώρες αργότερα.

Είναι σπάνιο ένας τόσο τεράστιος αστεροειδής -που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο μεταξύ 40 και 90 μέτρων- να πλησιάσει τόσο κοντά στον πλανήτη.

Σύμφωνα με ανάρτηση της NASA Asteroid Watch είναι σπάνιο ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής να έρθει τόσο κοντά και πως γεγονότα όπως αυτό συμβαίνουν μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία.

Σύμφωνα με τη NASA, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους αστρονόμους να αυξήσουν τις γνώσεις τους για τους αστεροειδείς, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί ένα επικίνδυνο αντικείμενο το οποίο μπορεί να χτυπήσει τη Γη.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο «δολοφόνος της πόλης»(«City Killer) να χτυπήσει τη Γη, αλλά η στενή προσέγγισή του προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρίτσαρντ Μόισλ.

Καθώς περνά μόλις 68.000 χιλιόμετρα μακριά, ο αστεροειδής θα είναι ορατός μέσω κιάλια και μικρών τηλεσκοπίων σε όλη την υδρόγειο.

Μια ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της προσέγγισής του θα παρέχεται από το The Virtual Telescope Project.

Το αντικείμενο φαίνεται έτοιμο να επιστρέψει προς την τροχιά της Γης το 2026, αλλά οι επιστήμονες το έχουν αποκλείσει ως απειλή για τον πλανήτη σε αυτήν την περίπτωση.