Solar Airship One: Ένα αερόπλοιο «επιστημονικής φαντασίας» που μπορεί να πετά για πάντα

Spread the love

Το Solar Airship One είναι ένα αερόπλοιο που αν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι σχεδιαστές του είναι ένα όχημα βγαλμένο από σελίδες επιστημονικής φαντασίας.

Το αερόπλοιο θα μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου και γενικότερα να πετά απρόσκοπτα και χωρίς στάσεις για ανεφοδιασμό συνεχώς χρησιμοποιώντας μάλιστα καύσιμα φιλικά στο περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα ένα υβριδικό σύστημα φωτοβολταϊκών και υδρογόνου.

Η Euro Airship που κατασκευάζει το Solar Airship One αναφέρει ότι θα έχει 80% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα συμβατικά αεροσκάφη.

Πετώντας σε μέσο ύψος επτά χλμ. αερόπλοιο θα έχει ένα ειδικό ενισχυμένο περίβλημα που παρέχει σταθερότητα έναντι των εξωτερικών πιέσεων και συνθηκών ενώ θα παράλληλα ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία.

Η διαχείριση του σύνθετου συστήματος κίνησης που αποτελείται από 15 θαλάμους αερίου θα γίνεται από λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει στο αερόπλοιο να πραγματοποιεί γρήγορους ελιγμούς σε διαφόρων ειδών συνθήκες.

Ο φωτοβολταϊκός εξοπλισμός του αερόπλοιου θα του επιτρέπει να επαναφορτίζει τις μπαταρίες του στη διάρκεια της μέρας ενώ όταν πέσει το σκοτάδι θα αναλαμβάνουν δράση οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου επιτρέποντας έτσι θεωρητικώς τουλάχιστον στο σκάφος αυτό να πετάει αέναα.

Η Euro Airship θα ξεκινήσει την κατασκευή του Solar Airship One το 2024 με στόχο η κατασκευή να ολοκληρωθεί το 2025 και το 2026 να ξεκινήσουν οι πτήσεις.

Η εταιρεία βλέπει πολλές χρήσεις για το Solar Airship One που μπορεί να κινείται και χωρίς να υπάρχει πλήρωμα.

Το σκάφος θα μπορούσε σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία να εκτελέσει στρατιωτικές αποστολές, εμπορικές (π.χ. μεταφορά φορτίων) αλλά και πιο εξειδικευμένες όπως ο οικοτουρισμός.

Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας του συνιδρυτή της Google Σεργκέι Μπριν η η βρετανική Hybrid Air Vehicles, βρίσκονται επίσης στη διαδικασία κατασκευής αερόπλοιων φιλικών προς το περιβάλλον.